IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага ограничаване на вноса на четири продукта в България и в централноевропейски страни

Предложеният от Комисията пакет от мерки включва и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг

23:04 | 19.04.23 г. 1
Снимка: Министерство на земеделието
Снимка: Министерство на земеделието

Европейската комисията предложи пакет мерки за разрешаване на ситуацията на пазара със селскостопански продукти в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Той включва ограничаване на вноса на четири продукта, както и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост включени в забраната, съобщи Министерството на земеделието.

Разговорите с ЕК продължават при уверението, че окончателното решение може да бъде взето в кратки срокове (до няколко дни), в случай на съгласие на всички участници в преговорния процес, уточняват от министерството.

Предложените спешни мерки от ЕК са потвърждение на позицията на българското правителство, че е необходима намеса от Брюксел за нормализиране на ситуацията на пазара на селскостопански продукти в най-засегнатите държави, намиращи се в близост до границата с Украйна, се казва още в съобщението на министерството.

Припомняме, че по-рано днес България наложи временна забрана за внос на храни от Украйна с изключение на стоките, които преминават транзит. 

На заседанието на служебното правителство беше прието решение, което ограничава временно достъпа на редица продукти с произход Украйна до територията на България, обяви на брифинг днес министърът на земеделието Явор Гечев.

Решението влиза в сила от 24 април и ще действа до 30 юни 2023 година.

Гечев посочи, че България е последвала на практика примера на три други държави - Полша, Унгария и Словакия, които забраниха вноса на зърно и други хранителни продукти от Украйна.

„С това решение предприемаме стъпка, с която да защитим българските производители веднага“, коментира на брифинга служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Забраната се отнася до над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната ни. Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, се декларира, че крайната дестинация на товара не е България, посочва се в решението на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
хаххаха, сутринта слушах министърчето което не можеше да даде смислено обяснине за тази забрана... ето за това сме бедни, защото си избираме дебииили които ни крадът и убиват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още