IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните продължават да поевтиняват в световен мащаб въпреки заплахите за предлагането

Основен двигател на спада са зърнените култури, сочат данни да ФАО

13:48 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на хранителните продукти в световен мащаб са се понижили до най-ниското си ниво от повече от две години насам на фона на изобилието от доставки на олио за готвене и млечни продукти, въпреки че продължават да съществуват опасения за доставките на основни продукти от някои региони, пише Bloomberg.

Индексът на цените на храните в света на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) към ООН се е понижил с 2,1% през август заради слабото търсене и силното производство на растителни масла и млечни продукти, съобщиха от ФАО в петък. Показателят се е понижил с 24%, след като достигна рекордната си стойност през март 2022 г., когато руската инвазия в Украйна прекъсна износа на зърно.

Цените на храните отново достигат двугодишно дъно. Графика: Bloomberg Цените на храните отново достигат двугодишно дъно. Графика: Bloomberg

Зърнените култури са основен двигател на спада от миналата година насам. Втората голяма реколта от руска пшеница помогна за намаляването на цените, а Украйна продължава да изнася реколтата си въпреки края на зърнената сделка в Черно море и многократните атаки срещу пристанищата ѝ. Прогнозите сочат, че и САЩ ще съберат почти рекордна реколта от царевица, въпреки че екстремните горещини в края на вегетационния сезон рискуват да намалят добивите.

Има и други заплахи за предлагането. Индия наложи ограничения върху износа на ориз, който е важна част от хранителния режим на милиарди хора по света, което повиши индекса на ФАО за ориза до 15-годишен номинален връх през август.

Екстремните метеорологични условия засягат различни култури, а инфлацията при хранителните продукти също остава висока в много страни на фона на високите разходи за енергия и труд. Индексът на цените на храните на ООН отразява цените на суровините в международната търговия, а не цените на дребно.

Цените на млечните продукти, растителните масла и месото са се понижили с поне 3% през август, твърдят от организацията. Индексът на ФАО, измерващ цените на зърнените култури, също е спаднал, под натиска на рекордно голямата бразилска реколта от царевица. Захарта също е поскъпнала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още