IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди искат забраната за внос от Украйна да се върне и разшири с още продукти

В България има около 20 хиляди животновъди, 90% от тях са малки стопанства

11:38 | 18.09.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

В България се бият два вида интереси – корпоративните на преработвателите и националните интереси, които засягат хиляди стопанства. Не само искаме забраната за внос от Украйна да бъде въведена отново, но и да се разшири с поне още 15 продукта. За това настоя в bTV Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„Животновъди в България има около 20 хиляди. 90% от тях са малки стопанства, които работят всеки за себе си. При зърнопроизводителите е по същия начин – сто са едрите, всички останали са малки и средни“, подчерта той и обясни, че самият той не кандидатства за субсидия с личното си стопанство.

Симеон Караколев смята, че вносът на украинско мляко е скочил пет пъти от 2021 г. „Вие да видяхте поевтиняване на щанда?“, попита риторично животновъдът.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация съобщи, че от бранша настояват за национална забрана не само на зърното.

„Искаме национална забрана на мляко, млечни продукти, мед, месни продукти", изброи той засегнатите сектори от по-ниските цени на вноса и отбеляза, че Украйна произвежда в различна среда от тази в Европейския съюз. "Там дизелът струва един лев, да не казвам и какви са заплатите, но ние не спорим за качество.“

Симеон Караколев подчерта, че има други причини за сегашните цени на българските земеделски производители и посочи тези, които получават „лъвския пай“ от многомилиардните помощи.

Той е категоричен, че правителството трябва да бъде заставено да обслужва националния, а не корпоративния интерес. По думите му, когато се взимат важни решения за отрасъла, обсъжданията се правят преди, а не след, което според него „е нормалният процес“.

„Постоянно има процес за съсипване на българското животновъдство, е мнението на Петър Петров, говедовъд, който заяви, че подкрепя протеста и напомни, че животновъдите първи заявиха, че искат да протестират. "В момента, в който Националната асоциация на зърнопроизводителите влезе в протеста, съсипа идеята. Ние винаги сме били от двете страни на барикадата“, коментира той.

Той обясни, че личното му стопанство получава около 50 хиляди лева на година от субсидии.

 „В Община Севлиево се произвежда 1,5% от БВП на страната. Цялото землище е 55 хиляди декара. Представете си цялата община да е арендована само от един човек“, даде пример Петров и настоя държавата „да влезе в обувките си и да не позволи подобна концентрация на земя на определени хора“.

Петров припомни, че от години от бранша искат да бъде преустановено внасянето на всички форми на мляко в България, като първо да бъде изкупено българското мляко, а след това да се разрешава вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още