IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и България заменят Русия в доставката на половин милион тона пшеница за Египет

Кайро се е отказал от сделка, след като Русия се е опитала да промени цената

12:56 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Египет ще се насочи към доставка на почти половин милион тона пшеница от Франция и България вместо от Русия, след като Москва е блокирала доставките на руско зърно, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Москва е възразила срещу ценообразуването по огромната сделка, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалния характер на информацията. Това е вторият път през последните няколко месеца, в който покупката на руска пшеница от ръководената от държавата египетска компания са изправя пред проблем, тъй като властите в Москва се опитват да наложат неофициален долен праг на цената.

Главният орган за доставка на суровини (GASC) на Египет е договорил закупуването на 480 хил. тона руска пшеница в директни преговори, заяви министърът по доставките Али ел-Мосилхи в началото на септември. Сделката е била сключена на цена от 270 долара за тон включително логистичните разходи – под неофициалния долен праг на цената, който руските представители се опитваха да наложат по онова време. Дни по-късно Египет заяви, че търговецът на култури Solaris ще получи възможността да доставя зърно от всякакъв произход.

Solaris и руското Министерство на земеделието не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Руските пристанища за зърно са препълнени след две последователни големи реколти, което прави страната водещият доставчик и производител на цени на световния пазар. Пренасищането при предлагането обаче оказва натиск върху местните цени, карайки служителите да наложат прагове, за да подкрепят пазара. Прилагането на това ценово ограничение е непоследователно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още