IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще разработи нов закон за търговията с аграрни стоки

Такъв закон е нужен, за да сложи рамки на надценките, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев

14:33 | 23.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Министерският съвет ще разработва нов закон за търговията с аграрни стоки. Това съобщи пред журналисти в калоферската местност Паниците министърът на земеделието Кирил Вътев, цитиран от БТА.

По думите му такъв закон е нужен, за да сложи някакви рамки на надценките. Той посочи, че при проверките при млечните продукти от рафта в магазина назад към производителите е отчетено завишение на цените.

Не може силният да натиска надолу по-слабия, защото най-слаб в случая се оказа земеделският производител, който няма какво да натиска ценово, коментира Вътев. Той уточни, че работата на законодателната власт не е да контролира пазара, а да създаде нужните правила, по които той да функционира. От там нататък е въпрос на предлагане и търсене, допълни Вътев.

Министърът коментира и вноса на слънчоглед от Украйна, като посочи, че ще се внася в зависимост от интереса на българските преработватели. Ние винаги сме внасяли слънчоглед, в това число и от Украйна, и в момента влиза от Румъния, каза Вътев.

Според него това е въпрос на търговски преговори и няма административен или контролен орган, който може да застави преработвателите на какви цени да си направят сделките. След изтичането на споразумението с Украйна два месеца да не се внася слънчоглед, ако има нужда, всичко ще бъде регламентирано в лицензионни режими и в България ще влизат толкова, колкото е необходимо, обясни Вътев.

Министърът подчерта, че няма нарушения при нито една проба при проверките на вноса от Украйна. Единствената причина да завишим контрола, освен традиционния контрол за хербициди и пестициди, е това, че в момента в Украйна има война, каза Вътев. Към традиционните проверки са добавени и такива за радиоактивност и тежки метали.

Според данните на министъра тазгодишната реколта у нас е около 1,6 млн. тона, което е под очакваните 2,2 млн. тона. С остатъка от миналата година наличният български слънчоглед е около 2,1 млн. тона. Българските преработватели годишно преработват 3 млн. тона слънчоглед за олио и 1 млн. тона за белен слънчоглед, така че общо на нашите преработватели им трябват 4 млн. тона, каза Вътев.

Според него големият въпрос е как ще се споразумеят българските производители на слънчоглед и преработвателите на слънчоглед, за да усвоят продукцията. Това са търговски сделки ние не можем да се намесваме и да задължаваме един или другия с каквото и да било, посочи министърът.

Вътев откри Осемнайсетия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се провежда в местността Паниците край Калофер. За поредна година организаторите поискаха въвеждането на етикет за български продукт. Вътев коментира, че това е нещо, което си струва да се направи, но иска сериозен маркетинг и борба за доверието на потребителя.

По думите му, за да се случи това, трябва всичко в продукта по отношение на състава да бъде българско, с изключение на някои специфични подправки или опаковки, които не се произвеждат в България. Примерът от чужбина е, че контролът за спазването на състава е разрешен законово да бъде самоконтрол между конкурентите там, а държавата контролира как те се самоконтролират, каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 23.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 7 месеца
До: dobaТрайността на стоките . За да си рентабилен при производството с храни ти трябва достигането на определен обем иначе брака те занулява да не говорим че голяма част от храните изискват непрекъснат хладилен режим . Както каза зелката - коментираш неща от който нямаш представа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 7 месеца
До: zelka007, Зелков, и ти като си спец то търговията - #КОЙ пречи да си отвориш сайт и да 'заобикаляш' тия над теб?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 7 месеца
До: doba ... само за протоколът ... никога не си се занимавал с търговия на хранителни стоки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 7 месеца
Рамки на надценките ли успя да измисли тоя?.Ми то нещо умно да измисли не го бива, ми разбира се, ще изтупа от нафталина най-прашасалата марксистка идея, дето може да му хрумне на човек.Кога бе, мал,оум.ник, са работили този тип мерки,че сега да работят? Надявам се, че тази щуротия ще си остане негово хрумване след обилна почерпка и няма да бъде взета насериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 7 месеца
Само за протокола: всеки(вкл. и земеделски и т.н. производител) може да си открие сайт и да заобикаля т.н. 'посредници', които го били крадяли. Произвеждаш, оферираш в мрежата, продаваш. Не виждам проблем :) А Вътев... продължава да се бори с вятърните мелници. Успех пожелавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още