IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП включи и големите животновъдни стопанства в Директивата за емисиите от промишлеността

Преразгледаната директива ще обхваща още мини и големи инсталации, произвеждащи батерии

15:50 | 12.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейският парламент включи и големите животновъдни стопанства в Директивата за емисиите от промишлеността, свързана с намаляване на замърсяването на въздуха, водите и почвите, съобщават от пресслужбата на институцията.

Целта на новите правила е да намалят вредните емисии от промишлените инсталации и големите свинеферми и птицеферми на принципа „замърсителят плаща“ с цел опазване на човешкото здраве и околната среда. Разширяването на Директивата е прието с 393 гласа „за“, 173 „против“ и 49 „въздържал се“.

Мерките от директивата ще обхванат свиневъдните стопанства с повече от 350 животински единици (ЖЕ), като се изключват стопанства, които отглеждат свине по екстензивен или биологичен начин навън за значителен период от време в рамките на една година. Директивата ще се прилага и за птицеферми с повече от 300 кокошки носачки и за стопанства с повече от 280 бройлера. За стопанствата, в които се отглеждат както свине, така и домашни птици, ограничението ще бъде 380 животински единици.

До 31 декември 2026 г. ЕК ще оцени дали е необходимо по-нататъшно справяне с емисиите от отглеждането на добитък, включително от едър рогат добитък, както и дали е необходима клауза за реципрочност, която да гарантира, че производителите извън ЕС отговарят на сходни с европейските изисквания, когато изнасят за ЕС.

Преразгледаната директива за емисиите от промишлеността ще обхваща още и инсталациите от добивната промишленост (мини) и големите инсталации, произвеждащи батерии.

Новите правила ще направят задължително определянето на най-строгите достижими нива на емисиите за обхванатите сектори. Целите за екологична ефективност ще станат задължителни за потреблението на вода с оглед борбата с недостига ѝ. Ще има и определен диапазон относно отпадъците, ефективното използване на ресурсите, енергийната ефективност и използването на суровини.

Директивата за емисиите от промишлеността е основният инструмент на ЕС за регулиране на замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлени инсталации, включително интензивни животновъдни стопанства, което може да доведе до здравословни проблеми като астма, бронхит и рак. Тя също регулира генерирането на отпадъци, използването на суровини, енергийната ефективност, шума и предотвратяването на аварии.

Освен това ЕП ще даде достъп на гражданите до Европейския регистър за изпускането и преноса на замърсители, като той ще бъде трансформиран в портал за емисиите от промишлеността. Дружествата, които не спазват изискванията, могат да бъдат санкционирани в размер на най-малко 3% от годишния оборот на оператора в ЕС за най-тежките нарушения. Държавите от ЕС предоставят на гражданите, засегнати от нарушенията, правото да искат обезщетение за вреди, нанесени на тяхното здраве.

Предстои законът да бъде приет от Съвета на Европейския съюз, преди да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. След това държавите членки ще разполагат с 22 месеца, за да се съобразят с тази директива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още