IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca повиши оценката за годишната си печалба след силни продажби на онколекарства

Компанията е смятана за лидер във фармацевтичния сектор в Китай, който формира около 16% от общите ѝ приходи миналата година.

15:50 | 10.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичният гигант AstraZeneca повиши перспективите си за годишната печалба в четвъртък, след като силните продажби на основните си лекарства срещу рак помогнаха да надвие прогнозите за печалба и приходи за тримесечието. Това изведе цената на акциите до най-високото им ниво от два месеца и половина, съобщава Ройтерс.

Английско-шведската компания заяви, че е успяла да разшири бизнеса си в Китай въпреки продължаващите блокади заради Covid и вече не търси одобрение от САЩ на ваксината си срещу Covid-19.

AstraZeneca е смятана за лидер във фармацевтичния сектор в Китай, който формира около 16% от общите приходи на компанията миналата година.

Продажбите в Китай са засегнати от по-ниските цени на лекарствата, а ограничителните мерки заради Covid оставят някои пациенти без диагнози и грижа.

Въпреки насрещните ветрове компанията е постигнала 8% ръст на продажбите в региона при постоянни валутни курсове през тримесечието при прогнозиран спад, заяви главният изпълнителен директор Паскал Сороа в медиен разговор.

Геополитическите предизвикателства растат в региона заради напрежението между Китай и Тайван, макар че Сороа заяви, че това не е засегнало компанията досега.

По-добрите от очакваното продажби на лекарствата срещу рак на AstraZeneca, включително Tagrisso, Imfinzi и Enhertu, са помогнали на приходите на компанията, като продажбите на по-широкото онкологично портфолио са се повишили с 24%.

AstraZeneca, която обявява резултатите си в долари, повиши прогнозата за коригираната си печалба на акция за 2022 г. до ръст с 25-35%, макар че очаква силната щатска валута да свали годишните приходи и печалба.

Силното представяне за тримесечието, в комбинация с положителните актуализации по бъдещите проекти, подчертават „защо продължаваме да виждаме AZN като най-добрата история за растеж в европейския фармацевтичен сектор“, пишат анализаторите на Barclays.

Сороа заяви, че компанията е решила да не търси одобрението на САЩ на ваксината си срещу Covid, отбелязвайки намаляващото търсене на ваксини в страната и факта, че пазарът е добре обслужен от mRNA ваксините на конкурентите Pfizer и Moderna.

„Ако трябва да съм честен, не виждаме логика да продължаваме с молбата ни“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още