IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият медицински хеликоптер в България ще влезе в експлоатация до месец

През първата година и половина ще лети само по светло, каза Димчо Добрев, директор на Bulgaria Heli Med Service

10:35 | 26.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В края на следващата седмица се очаква да пристигне първият медицински хеликоптер у нас. Машината ще пътува само при благоприятни условия.

"Машината ще лети при подходящи метеорологични условия. Имаме потвърждение от Италия, че полетът ще се извърши на 31 януари. На борда му ще има и наш пилот. Вчера са проведени тестови полети", заяви пред Bulgaria ON AIR Димчо Добрев - изпълнителен директор на Bulgaria Heli Med Service.

Медицинският хеликоптер ще изпълнява задачи само в светлата част на денонощието до средата на втората година след пристигането му в България, тъй като на пилотите ни им е необходимо време да се обучат на новия хеликоптер. „Трябва да преминат обучения и тогава да се премине към нощен вид подготовка, която е специфична. Вероятно през втората половина на 2025 г. ще може да се изпълняват и нощни полети“, обясни събеседникът.

Ограниченията при полетите на хеликоптера са частични – при вятър, обледенени зони и други, няма да изпълнява полети единствено при ясно и слънчево време, а и в други ситуации, уточни Добрев.

По думите му предстоят множество административни процедури, като очакванията са те да приключат за около седмица. Ще има фирмено обучение на пилотите ни. Всеки от шестимата пилоти трябва да изпълни нальот с над 10 часа с италиански инструктор, който да оцени тяхната готовност в състава на авиационния оператор. 

"Правим разчети в края на февруари да започнем дежурство по оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Първият хеликоптер ще бъде базиран в София - в северния район на летище София. Периметърът на всеки един хеликоптер е предвиден така, че да се спази правилото за "златния час". С първия хеликоптер можем да покрием територията на Западна България", обясни Добрев.

От думите му стана ясно още, че поддръжката на хеликоптера ще се извършва от български технически състав, има и гаранционно поддържане в рамките на 6 месеца. Гаранцията на хеликоптера е три години. 

В напреднала фаза е изграждането на хеликоптерни площадки в редица градове в страната. Очаква се да бъдат открити през пролетта, съобщи Димчо Добрев.

В края на юни и през декември се очаква у нас да пристигнат вторият и третият хеликоптер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още