IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

J&J опитва да се договори с ишците по делата за пудрата, причиняваща рак

Компанията увеличи предложението си за обезщетения и очаква подкрепа в съда по несъстоятелност

21:57 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
J&J опитва да се договори с ишците по делата за пудрата, причиняваща рак

Johnson & Johnson увеличи сумата за съдебните производства, свързани с обвиненията, че пудрата на компанията е отговорна за случаи на рак на яйчниците, с 2,1 млрд. долара до 11 млрд. долара, съобщава Bloomberg. По този начин компанията се надява да получи одобрение от ишците за третия по ред опит за молбата за банкрут по Глава 11. Трета заявка е без прецедент досега в съда по несъстоятелност на САЩ.

Предишните опити се провалиха, след като ишците по делата, които се ситуират като кредитори, гласуваха против. Според правилата, за да получи одобрението на съдебните органи, искането за обявяване на фалит трябва да получи подкрепата на 75% от ишците в съдбните спорове.

Не всички адвокати обаче са съгласни и отбелязват, че обявяването на несъстоятелност заради този казус може да счетено като опит за измама.

С новото предложение J&J ще плати 6,48 млрд. долара в следващите 25 години по делата, свързани със случаи на рак на яйчниците. Пострадалите заявяват, че причината за заболяването им е замърсената с азбест бебешка пудра. Компаията съобщи, че е решила извънсъдебно и 95% от случаите за друг вид рак, възникнал в резултат на използването на бебешката пудра.

Bloomberg отбелязва, че компанията е изправена пред 60 хил. иска, свъразни с различни видове рак, породени от използването на бебешка пудра. Делата по тях се точат повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още