IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли място за две детски болници в София?

Прекалената конкуренция на здравните заведения в столицата ще има по-скоро негативен ефект

11:35 | 02.05.24 г. 4
Снимка: БГНЕС Архив
Снимка: БГНЕС Архив

Няма място за две детски болници в София, защото няма нито достатъчно персонал, нито толкова много пациенти. Прекалената конкуренция на здравните заведения в столицата ще има по-скоро негативен ефект, ще се задълбочи кадровият проблем, който съществува и в момента. Освен това една частна болница няма да работи в обществен интерес, в интерес на децата и подобряване на детското здравеопазване, а ще работи в частен интерес. В София има достатъчно детски отделения, педиатричните легла са заети наполовина. Това са част от коментарите във връзка с обрата по казуса с проекта за частна детска болница.

След остри реакции от политици и неправителствени организации Министерският съвет отмени решението за създаване на "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и аз" в София. Това се случи часове след даденото разрешение за изграждането на болничното заведение от кабинета „Главчев“.

Припомняме, че във вторник (30 април) служебното правителство одобри изграждането на частна детска болница „Мама и аз“ с инвеститор „Търговска лига“, но ден по-късно – на 1 май, премиерът Димитър Главчев отмени това свое решение и дори заплаши здравния министър с уволнение. Главчев разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и разпореди да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане. Министър-председателят поиска и писмени обяснения от министъра на здравеопазването Галя Кондева за фактите и обстоятелствата по случая.

Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход с частната болница

Решението на въпроса не е да се спре частната инвестиция, а да се ускори изграждането на държавната детска болница, каза бившият здравен министър. Той посочи, че проектът за национална детска болница е много стар проект на държавата, който „се движи много тромаво, както всички държавни инициативи. Тук виждаме ясно как частната инициатива е много по-гъвкава и попълва дупките, които държавата не може“, посочи Хинков.

Според него обществото има нужда от Национална детска болница и това е било обявено като национален приоритет от депутатите. „Но за съжаление, като държавен обект тя не е равнопоставена на една инвестиция, която дадена частна инициатива може да направи“, допълни още проф. Хинков.

От думите му стана ясно още, че изграждането на Националната детска болница се бави заради множеството обществени поръчки, които се обявяват и след това се обжалват от несъгласните с взетите решения. Той припомни също така, че е създал като министър редица условия, за да се изгради тази болница възможно най-бързо.

„Но за съжаление, Законът за обществените поръчки казва, че всяка една поръчка може да се обжалва, така че очаквам строежът на тази болница да се забави много повече в сравнение със срока за изграждането на една частна детска болница“, призна още той.

Проф. Хинков смята, че разрушаването на съществуващите стари сгради, разположени на предвидения за изграждането на държавната болница терен, ще започне скоро, защото съдебните процедури са приключили. Според него обаче депутатите трябва да вземат решение за пряко договаряне на всички дейности, свързани със строежа на Националната детска болница.

„Частната инвестиция не се съобразява със Закона за обществените поръчки и може да изгради една такава болница за две години. Проблемът е, че дори когато частните болници използват обществен ресурс, те не обявяват обществени поръчки. Това е решение на парламента. Тук има някаква демагогия – от една страна, казваме, че имаме нужда от държавна болница, а от друга страна, даваме възможност на частната инициатива да се осъществява безпрепятствено“, коментира бившият министър.

"Нямаме полезен ход и не можем да спрем изграждането на частната инвестиция. След като президентът и премиерът се намесиха, самият инвеститор ще преосмисли решението си само за строеж на многопрофилна болница без педиатрично отделение", каза Христо Хинков. Той допълни, че въпросът за нова частна болница стои открит и е решение на НЗОК дали ще сключи договор за новострояща се болница. 

Припомняме, че една от заявките на здравния министър Христо Хинков бе да наложи мораториум върху разкриването на нови болници в страната, докато не се изготви нова Национална здравна карта. Това негово предложение бе отхвърлено обаче от мнозинството в 49-ото Народно събрание, тъй като ГЕРБ се обявиха против.

„България от много години има нужда от национална детска болница. Но отмяната на решението за създаване на болница „Мама и Аз“ е добро, защото в София има достатъчно детски отделения. Не съм против частната инициатива, но тук не е направен разчет от какво имат нужда децата", каза пред Нова телевизия доц. д-р Йорданка Узунова, началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Лозенец".

По думите ѝ недостигът на медицински сестри е голям, „не са обмислени доста по-сериозни проблеми в детското здравеопазване, а ние ще правим болница, която няма да вземе нови кадри, а ще отмъкне от готовите”. Тя уточни, че именно поради липса на медицински сестри има опасност да бъде закрито детското отделение в Национална кардиологична болница.

Според д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването, абсолютно немотивирано и много учудващо е повдигането на тази тема в предизборна ситуация. „Чест прави на Димитър Главчев, че реагира бързо. Това напомня на години, когато имаше чуваемост на обществото. Последните години държавата тотално изоставя здравеопазването, за да фаворизира частните търговски интереси”, каза Константинов. Той добави, че през годините държавните болници са мачкани.

По думите му категорично няма място за две детски болници в София, защото няма нито достатъчно персонал, нито толкова много пациенти. Според Константинов заетостта на детските легла е наполовина, а прекалената конкуренция на здравните заведения в столицата ще има по-скоро негативен ефект. 

“Ежедневно виждам пациенти, на които се предлагат безсмислени операции. Влиза се в ситуации да се лекуват и здрави хора. Това са вредите на така наречената конкуренция”, подчерта Стефан Константинов. По думите му казусът за детската болница изисква много по-гъвкаво мислене от страна на политиците. „Единствената тема, по която има консенсус, е, че от такова заведение има нужда”, каза още той.

Междувременно Общественият съвет за създаване на Национална детска болница настоя документите за частната детска болница да станат публични. „Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение“, каза пред БНР адвокат Мария Шаркова, член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница. 

"Това решение дойде преди множество почивни дни, на тъмно, без никаква предварителна информация, включително информация към обществото за поредното лечебно заведение, което ще бъде построено на територията на град София, където според приетия наскоро анализ на здравните нужди за страната - в София има излишък на болнични легла с изключение на педиатрични и легла за продължително лечение. При това положение - защо има одобрение на подобен проект, ние не знаем. Всичко беше в условията на едно информационно затъмнение", коментира адв. Шаркова.

По думите ѝ откриването на една частна болница, в която има педиатрични структури, ще задълбочи кадровия проблем, който съществува и в момента. Освен това една частна болница няма да работи в обществен интерес, в интереса на децата и подобряване на детското здравеопазване, а ще работи в частен интерес и той е свързан с това, че в разкритите структури обикновено се избират по-рентабилни, финансово изгодни клинични пътеки, както и се приемат не толкова тежки случаи, при които лечебното заведение няма да губи финансови средства, подчерта тя в предаването "Преди всички". 

Общественият съвет настоява също да се изясни правният статут на Националната детска болница. Следим и решаването на други належащи проблеми, каза адв. Шаркова.

Имаме представен график на дейностите - в случай, че не възникнат някакви форсмажорни обстоятелства, би следвало да имаме Национална детска болница след 3-4 години, заяви още адвокатът.

Вчера от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) съобщиха, че ще внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на разрешението за създаване на частна детска болница. Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси, коментират от ПП-ДБ. Те отбелязват, че кабинетът "Денков" е посочил решение, но съпротивата е била огромна. Сега всички разбраха защо, допълват от коалицията.

„Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, коментират от ПП-ДБ. Според тях изграждането на частна болница в този вид опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се и поставя под риск осигуряването на достатъчен по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура.

Проектът по изграждането на държавна национална детска болница стартира в управлението на ГЕРБ през 2020 г. и с решение на Министерски съвет беше определен за обект с национално значение. ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект - за изграждането на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България, посочват от ГЕРБ, без да коментират проекта за частната болница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 2 седмици
толкова се оядоха от бялата мафия, че вече се самоозяждат един друг....ако имаше вариант да не плащам здравни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: "00", крайно време е да си дадеш по-дълга почивка! Процесора ти прегрява и вече май ти дава на заето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 2 седмици
нови болници , ново крадене и усвояване ... м.а.м.a.в.и.прозззта некадър.на !! синът ми три пъти е лежал в детски отделения на болници !! веднъж в Пирогов !! веднъж в ИСУЛ !! веднъж в СБАЛ "Иван Митев" ... !! ... вижте как НАТО ремонтира и оправи ВМА !! Сложно ли ли е ?! оправете!съществуващите! и! РАБОТЕЩИ! болници! ... оправете и обзаведете отделенията , оборудвайте ги поне по минималните стандарти , да им е удобно и приятно на лекарите да си вършат работата !! нови болници , пфу !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 2 седмици
хаха ... един от най-големите вносители и разпространители на лекарства в БГ строи болници ... то бива , бива , бива наглост и безочие , ама това кърти фаянса !! аман от продажници в правителствата ни !! шенген , а ?! една барака има да боядисаме на границата и сме там ... !! ... евра , а ?! пускаме евра на касовите апарати и сме там ... !! ... колкото струваше ремонта , следремонта , и ремонта на ремонта на отремонтираният Граф Игнатиев , хората по света правят геотермално отопление на град !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още