IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК е издала две положителни становища за частната детска болница

Първото е подписано от временно изпълняващия длъжността управител на институцията Йорданка Петкова, а второто - от управителя Станимир Михайлов

10:50 | 03.05.24 г.
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) потвърждава, че е дала две положителни становища във връзка с изграждането на МБАЛ “Мама и аз”, съобщават от институцията.

Припомняме, че служебното правителство на 30 април одобри, а на 1 май се отказа от решението за изграждането на частна детска болница от „Търговска лига – Глобален аптечен център“ заради обществената реакция.

Първото положително становище за МБАЛ “Мама и аз” е от 01 февруари 2023 г. Документът е подписан от временно изпълняващия длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, посочват от институцията.

На 27 ноември 2023 г. НЗОК изпраща до Mинистерството на здравеопазването второ положително становище за болницата, подписано от управителя на Касата Станимир Михайлов.

В първото становище се казва, че ако комплексната оценка на потребностите на населението от медицинска помощ покаже наличие на необходимост от разкриване на болницата, съответните средства за финансиране на тази дейност ще бъдат предвидени във финансовите планове на НЗОК за периода от 2026 г.

Второто становище гласи, че ако комплексната оценка на потребностите на населението от медицинска помощ покаже наличие на необходимост от разкриване на болницата, ще е възможно заявените от лечебното заведение нови дейности да бъдат финансирани от Касата в периода на тяхното реализиране и в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на болницата за сключване на договор със здравната каса.

От Министерството на здравеопазването коментираха след отмятането на правителството от решението за частната детска болница, че са изготвени три комплексни оценки с положително становище.

Негативна реакция изразиха и президентът Румен Радев, както и от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ППДБ), ГЕРБ и ДПС. Радев припомни, че има осигурен терен за изграждането на Национална детска болница с изготвен подробен устройствен план и вместо този проект да се придвижи напред, кабинетът затвърждава практиката здравеопазването да работи за печалби, а не в обществена полза.

От ППДБ декларираха, че ще внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението за частната болница. Премиерът Димитър Главчев обаче ги изпревари и обяви днес, че ще поиска пълна проверка как е издадено разрешението за изграждане на лечебното заведение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още