IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морските къмпинги в България с пореден силен сезон

Повече туристи и по-високи приходи от нощувки, отчете Асоциацията на къмпингите в България след проучване сред членовете си

12:15 | 01.11.22 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Морските къмпинги в България отчитат по-силен сезон тази година в сравнение с 2021 г.. Повечето собственици регистрират по-добри резултати през 2022 г., което се изразява в повече туристи и по-високи приходи от нощувки. Това показват данни, събрани чрез анкета сред членовете на Асоциацията на къмпингите в България, която публикува финалните за сезона резултати за посещаемостта в местата, предлагащи къмпинг настаняване у нас.

От данните се вижда, че при къмпингите във вътрешността на страната сезонът също приключва на ниво по-добро или сходно на това от 2021 г. Местата, които предлагат къмпинг настаняване в тази зона от страната, са повече на брой от морските и са много различни по вид, капацитет и локация. Част от тях се посещават предимно от чужди туристи, докато морските са предпочитани от българите.

Данните на Асоциацията на къмпингите в България показват и интересна картина за националността на туристите по къмпингите у нас. На морето основно хората, които са избрали да почиват на палатка, каравана и кемпер, са българи. На второ място по брой се нареждат туристите от Германия. Топ 5 се допълва от къмпингуващи от Чехия, Румъния и Полша.

Националността на гостите по къмпингите във вътрешността на страната е "по-шарена". На първо място по брой са германските туристи. Българите по някои къмпинги са най-многобройни сред туристите, но на други са едва на четвърто и дори пето място.

Оказва се, че туристите от Нидерландия най-често пътуват из България. Другите най-чести посетители на българските къмпинги във вътрешността на страната тази година са белгийци, румънци, французи, британци и италианци.

Миналата година беше рекордна по брой туристи за много от къмпингите в България, припомнят от асоциацията. Преди началото на активния сезон от там изразиха притеснения за настоящата година, заради несигурността, която войната в Украйна породи и високите цени на горивата, но резултатите на къмпингите през този сезон развенчаха опасенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още