IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай премахна последните ограничения за туризма след Covid

Вътрешни източници от туристическата индустрия не очакват огромен наплив от посетители в краткосрочен план

09:50 | 14.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай ще преотвори границите си за чуждестранни туристи за пръв път от три години след избухването на пандемията от Covid-19, позволявайки на всички категории визи да бъдат издавани от сряда, съобщава Ройтерс.

Премахването на последните трансгранични мерки за контрол, наложени за защита срещу Covid-19, се случва, след като миналия месец властите обявиха победа над коронавируса.

Вътрешни лица от туристическата индустрия не очакват огромен наплив от посетители в краткосрочен план или значителен тласък за икономиката. През 2019 г. постъпленията от международния туризъм възлизаха на едва 0,9% от брутния вътрешен продукт на Китай.

Възстановяването на издаването на визи за туристи обаче бележи по-широк тласък на Пекин за нормализиране на двупосочните пътувания между Китай и света, след като през януари оттегли съвета си към гражданите да не пътуват извън страната.

Области в Китай, които не изискваха визи преди пандемията, ще се върнат към безвизов режим, заяви министерство на външните работи във вторник. Това ще включва южния туристически остров Хайнан – дългогодишна любима дестинация на руснаците, както и круизи, преминаващи през пристанището на Шанхай.

Безвизовият режим за чужденци от Хонконг и Макао до най-проспериращата провинция на Китай – Гуандун, също ще бъде възстановен, което ще подкрепи най-вече луксозните хотели, популярни сред международните бизнес пътуващи.

Бъдещите посетители обаче може да не прииждат веднага на тълпи.

Неблагоприятните възгледи към Китай сред западните демокрации се втвърдиха поради опасенията относно правата на човека и агресивната външна политика на Пекин, както и подозренията около начина, по който се справи с COVID-19, показа световно проучване на Pew Research Center през септември.

„По отношение на туризма Китай вече не е гореща дестинация“, коментира мениджър в China International Travel Services в Пекин, отказвайки да бъде назован поради чувствителността на въпроса.

„От търговска гледна точка желанието на чужденците да провеждат събития в Китай също намаля след COVID, защото твърде много неща тук са повлияни от политиката, която ги е изплашила“, допълва той.

През 2022 г. само 115,7 млн. трансгранични пътувания са били осъществени към и от Китай, като чужденците са допринесли за 4,5 млн. от тях.

За сравнение, Китай записа 670 млн. пътувания през 2019 г. преди Covid, като чужденците формираха 97,7 млн. от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още