IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 470 хиляди души са пренощували в местата за настаняване у нас през април

Броят на пренощувалите през месеца се увеличава с 20% на годишна база

12:21 | 12.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

И през април хотелиерският бизнес в България продължава да записва добри постижения, все пак отстъпвайки леко на силните резултати от зимните месеци. През втория пролетен месец местата за настаняване регистрират ръст в заетостта, в приходите от нощувки и броя на пренощувалите.

Като цяло положителните тенденции от миналата година продължават и в началото на тази. Хотелите в страната продължават да повишават приходите си в началото на пролетта въпреки слабото отстъпление спрямо силните зимни месеци, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

Приходите от нощувки през април приближават 77 млн. лв., или с 37% повече в сравнение с година по-рано. Отчетено е увеличение на постъпленията както от чужди граждани - с 40%, така и от български - с 35%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

От статистиката се вижда, че април е по-слаб за хотелиерите в сравнение с януари, февруари и март. Приходите от нощувки през февруари бяха 92 млн. лева, през първия месец на тази година постъпленията от нощувки възлязоха на почти същата сума, а през март достигнаха 80 млн. лева.

Позитивни са данните за броя на нощувките в местата за настаняване през април. Те надхвърлят един милион (1,032 милиона), което е с 16% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо увеличение на нощувките (с 22%) се наблюдава в местата за настаняване от по-ниска категория - с 1 и 2 звезди. През април в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 73% от общия брой нощувки на чужди и 41% - на български граждани. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 16,7% от нощувките на чужди и 28,7% - на български граждани.

Броят на пренощувалите през пролетния месец се увеличава с почти 20% на годишна база и достига 471 хиляди души. Ръстът при чуждите граждани е близо 30 на сто, а при българските - с 16,4%. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през април, са 337 хил., а чуждите граждани са 133 хил.

През април в страната са функционирали 2239 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят им е с 12% повече спрямо година по-рано.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през април 2023 г. е 24,5%, като се увеличава с 1,5 процентни пункта в сравнение с април 2022 година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – близо 30%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 26%, и с 1 и 2 звезди - 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още