IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Малката Италия" - туристи се стичат към евтини курорти в Албания

Италианският премиер Джорджа Мелони взе ферибот до албанското крайбрежие по време на частно пътуване

10:45 | 16.08.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Италианският премиер Джорджа Мелони направи изненадващо посещение в Албания тази седмица, като се присъедини към хиляди летовници, които избират балканската страна пред растящите цени и крайности във времето в Италия, пише Financial Times.

Мелони избра евтин маршрут, като взе ферибот от южната италианска област Пулия, където беше на ваканция със семейството си, до албанския пристанищен град Вльора.

Албания, която е една от най-бедните страни в Европа, десетилетия наред не може да се отърси от репутацията си на страна с корупция и организирана престъпност, заради която стотици хиляди албанци емигрират. Но сега тя се радва на съживяване на икономиката отчасти заради бума при туризма.

Привлечени от средиземноморските плажове на конкурентни цени, пътуващите по въздух до Албания са се увеличили над два пъти през юни спрямо същия период година по-рано, съобщава асоциацията на летищните оператори ACI Europe. Отварянето на евтини маршрути до албански летища е допринесло за скока, отбелязва ACI.

Нощувките също са се увеличили, като последните данни на Евростат показват, че чуждестранни туристи са резервирали 261 хил. нощувки в Албания през първото тримесечие. Това е ръст от 152% спрямо същия период на 2019 г.

Много летовници в Албания са италианци, които избягват пътувания в страната.

Но докато чуждестранни туристи продължават да се стичат в Италия, пристигналите в страната чужденци са се увеличили с 43% през първите четири месеца спрямо същия период на 2022 г., пътуванията в страната са намалели с 20%-30% спрямо миналата година в някои области, показват данни на туристическата организация Federturismo.

Марина Лали, президент на Federturismo, казва, че спадът на местните туристи „трябва да служи като предупреждение – тази година няма да е напълно резервирана“.

Италианското финансово министерство съобщава, че разчита на туристите да подкрепят брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие след разочароващи данни за второто тримесечие, когато БВП се сви с 0,3% спрямо предишните три месеца.

Наред с надутите цени горещите вълни, пожарите в южните области и бурите на север доведоха до отлагания на резервации в последната минута това лято. В Сицилия пожар и изригване на вулкан затвориха летището в Катания и това доведе до хиляди отменени резервации и критики заради бавната реакция на властите.

В придобило популярност видео индийският инфлуенсър Аканкша Монга призова туристите да избягват Италия през лятото заради непоносимите горещини и тълпи и цените, които са по-високи, „отколкото в Норвегия“.

Традиционни медии в Италия също определиха Албания като задължителна дестинация и нарекоха пясъчните ѝ плажове с цвят на слонова кост Карибите на Европа.

Мелони е била придружавана по време на ваканцията си от своя приятел и шестгодишната им дъщеря. Те са се срещнали с албанския ѝ колега Еди Рама и неговото семейство в понеделник и вторник, съобщава запознат източник.

Италиански официален представител каза, че Мелони е присъствала на вечеря, организирана от Рама във вторник. Но редица местни медии и друг италиански представител информираха, че тя се е завърнала в Италия във вторник за националния празник „Ферагосто“.

По-рано тази седмица Рама определи Мелони като „тигрица“. Известен с конфронтационния си стил, албанският премиер се похвали със снимки в социалните мрежи, на които се виждат фериботи, пълни с италиански туристи, и иронично ги определи като „нашествие“, намек за нашествието на фашисткия лидер Бенито Мусолини в Албания от 1939 до 1943 г., когато нацистите окупират страната.

Той заяви, че италианските туристи в страната му са достигнали почти „половин милион“ тази година. Италианските медии определят броя им на над 300 хил., което е ръст от 57% спрямо цялата 2022 г.

Докато цените в Италия растат, международни туристи са привлечени от по-ниските цени в Албания на всичко – от настанявания в хотели до ресторанти и шезлонги. Федералната статистическа служба на Германия неотдавна установи, че цената на ресторантите и на хотелите в Албания е с 56% под равнището в Германия, което я превръща в най-евтината лятна дестинация в Европа.

Редица италиански туристически блогъри също рекламират пътуванията до Албания като „евтино придвижване с ферибот“.

Двупосочно пътуване от Бари до Драч струва около сто евро. Двупосочно пътуване от Рим или Генуа до италианския остров Сардиния може да струва два пъти повече.

Италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида – зет на Мелони, който се присъединил към премиера в Пулия, неотдавна критикува усилията на Албания да се конкурира с Италия в областта на туризма.

„Явно е, че има и други страни на адриатическото крайбрежие, които искат да са Пулия, но това, което можете да откриете тук, го няма другаде“, каза той.

Рама се стреми да засили връзките с Италия отвъд туризма.

Предложена кампания „Произведено в Италия-Албания“ цели да помогне на Тирана да издава сертификати за зехтин и вино със стандарти на ЕС. „Това е крайната цел“, заяви говорител на министерството на земеделието. Няма потвърдена дата за задействането на предложението.

Бързото разрастване на курортите по албанското крайбрежие предизвиква противоречие, като традиционни къщи отстъпват на големи, ол-инклузив хотели, където най-големите акционери често са политици. Сезонни работници от Бангладеш отговарят на недостига на работна ръка в проектите по крайбрежието, но във вътрешността на страната остаряващата инфраструктура се задъхва.

Филипо де Масолис Анджелини, който управлява хотел в Пулия, казва, че италианците трябва да се възползват от транспортните връзки на Бари с Албания, за да увеличат пристигащите в по-бедните части на Южна Италия. Туристическите пътувания от двете страни на Адриатическо море може да са от полза за всички, допълва той. „Погрешно е да изпращаме посланието, че Албания е евтина. Трябва да говорим за култура, приключения, автентичност“, отбелязва Анджелини.

Говорейки за древен път, построен от римляните, когато Албания била част от обширната империя, той се шегува: „Може да отправим съвместно предложение – да направим Виа Егнация велик отново“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още