IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговски кораб ще превози 2700 тона метал от Мариупол до Русия

Киев определи хода като грабеж

15:47 | 28.05.22 г. 14
<p>
	<em>Завод &quot;Азовстал&quot; в Мариупол. Снимка: БГНЕС/EPA/АЛЕСАНДРО ГУЕРА</em></p>

Завод "Азовстал" в Мариупол. Снимка: БГНЕС/EPA/АЛЕСАНДРО ГУЕРА

В украинското пристанище Мариупол влезе търговски кораб за първи път, откакто Русия завърши превземането на града. Корабът ще натовари метал и ще го превози до Русия, съобщиха ТАСС и Ройтерс. Киев определи хода като грабеж.

Говорител на пристанището е казал пред ТАСС, че корабът ще натовари 2700 тона метал, преди да отплава на 160 км на изток до руския град Ростов на Дон в понеделник. Говорителят не е уточнил къде е произведен металът, който се изпраща.

Омбудсманът по правата на човека в Украйна Людмила Денисова заяви, че пратката представлява грабеж от страна на Русия. "Разграбването във временно окупираните територии на Украйна продължава", написа тя в приложението за съобщения Telegram. "След кражбата на украинско зърно окупаторите прибягнаха до износ на метални изделия от Мариупол".

Най-големият производител на стомана в Украйна "Метинвест" заяви в петък, че е загрижен, че Русия може да използва няколко кораба, блокирани в Мариупол, за "кражба и контрабанда на металургични продукти", принадлежащи на групата. Компанията обвини Русия в пиратство.

Запитан в събота дали металът, който ще бъде извозен, е на "Метинвест", говорител на компанията коментира: "Вчера казахме, че наш метал е в пристанището на Мариупол, да".

Русия иззе пълния контрол над Мариупол миналата седмица, когато над 2400 украински бойци се предадоха в обсадения завод "Азовстал" на Азовско море. В четвъртък Русия обяви, че пристанището е разминирано и отново е отворено за търговски кораби.

Превземането на Мариупол помогна на Москва да си осигури пълен контрол над крайбрежието на Азовско море и да създаде сухопътен мост, свързващ континентална Русия с Крим, който тя анексира от Украйна през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Ако знаеш колко си назад и улево, няма да повярваш. Нищо, есента искаш не искаш, ще влезеш в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
jojoba70
преди 1 година
Танкове трябва да прави Русия, че не и остаха много. Щом започват да използват Т68, работата е сериозна. Много ми е интересно защо руснаците ползват знака Z като символ ? Дали защото поколението Z са основата на войниците на Путин или за нещо друго. Защото ако Z е символ на поколението Z, незнам какво им възхвалява. Поколението Z е толкова себично, всичко му омръзна много бързо, ако можеха да работят по 30 часа на седмица от които половината в почивка щеше да е идеално за тях. Парите са много важни за тях и никога не биха дали живота си за родината, камо ли за идеали. Така че какво очаква Путин от тази война и от тези войници, аз не разбирам. За по безсмислена война не съм чувал и не съм чел. Жалко за децата на Русия. На нищо хубаво не ги учи този Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Petar2015
преди 1 година
Няма да се изненадам, ако въпросният метал се окаже уран. Щом ЕС може да конфискува без правно основание, значи и Русия може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 1 година
Ето така се краде : на едро !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още