IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище "София" обяви процедура за идеен и технически проект за обновяване на Терминал 2

Документите ще се приемат до 15 декември, а одобрените трябва да подадат офертите си не по-късно от 23 декември

12:45 | 20.11.22 г.
Снимка: Летище София
Снимка: Летище София

Летище София открива тръжна процедура за изработване на идеен и технически проекти за обновяване на Терминал 2, съобщиха от летището.

Процедурата по избор ще се извърши на два етапа. За първоначалния подбор всички желаещи могат да заявят интерес за участие и да подадат съответните документи, публикувани в сайта на летище София. Това може да се случи в срок до 15 декември, като от столичното летище са дали повече време, за да могат да се включат по-широк кръг от заинтересовани участници.

След това одобрените ще бъдат поканени да подадат офертите си не по-късно от 23 декември. Общата стойност на договора ще бъде обявена след избора на изпълнител.

През юни тази година Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „Соф Кънеткт“, потвърди, че следващата година Терминал 2 ще бъде основно реконструиран, ще е строителна площадка, но ще продължи да функционира денонощно. Стремежът на летището е да има обновен терминал – по-приятен за пътниците, но и по-ефективен и автоматизиран от гледна точка на процесите и капацитета.

Ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж. Удвоява се и капацитетът на проверката за сигурност – от 6 на 11 пункта. Ще се изградят и три допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните. Предстои ремонт и на паркинга на терминала.

Концесионерът инвестира и в обновяването и модернизирането на търговските площи в Терминал 2, като през април тази година сключи договор с швейцарския оператор на безмитни магазини Dufry да управлява дейността в търговските зони за период от осем години и половина. В края на май „Соф Кънект“ обяви търг за ресторанти, барове и други заведения на територия от близо 3400 кв. м  на Терминал 2.

Целта на концесионера е да превърне летище „София“ в петзвездно регионално летище до 2028 г.

Припомняме, че консорциумът „Соф Кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ и участието на френски, германски и австрийски компании беше избран за концесионер на летище „София“ за срок от 35 години. Договорът за концесията беше подписан през юли 2020 г. и тогава концесионерът се ангажира да инвестира не по-малко от 608 млн. евро за срока на концесията. Освен реконструкцията на Терминал 2 е планирано изграждането на трети терминал на летището до десетата година от срока на концесията и нов карго терминал на мястото на Терминал 1. На по-късен етап е предвидено разширяването на Терминал 3, включително чрез инвестиране в хотел.

Пандемията от COVID-19 обаче засегна тежко авиационната индустрия и летище София не беше изключение – трафикът на летището намаля от 7,1 млн. пътници през 2019 г. на едва 2,9 млн. през 2020 г. Затова в края на 2020 г. концесионерът поиска, а правителството одобри през април 2021 г. отлагане на концесионните плащания, дължими за първите десет години от срока на концесията, за последните десет години и увеличаване на размера на инвестициите от 608 млн. евро на 624 млн. евро. В замяна на това концесионерът се ангажира да плати авансово първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лв. с ДДС и потвърди ангажимента си да изгради трети терминал на летището в първоначално обявения срок.

Трафикът на столичното летище продължава да се възстановява бавно след пандемията. Данните на летище "София" показват, че и през октомври то не е успяло да достигне нивата си от 2019 г.

Статистиката показва, че за десетия месец на годината преминалите през столичния аеропорт са 569 426. Това е с 4,35% по-малко от пътувалите през същия период на 2019 г. С над 6% по-малко спрямо октомври 2019 г. са пътувалите по международни редовни линии, или това са 512 268, а летелите до морските ни летища – Варна и Бургас са били 17 632, което е спад от близо 14%. Най-добри показатели се наблюдават при чартърните пътници, които през октомври 2022 г. са с почти 37% повече в сравнение с преди Covid-19 и са общо 31 773.

Излетелите и кацнали самолети през десетия месец на годината са общо 4945, което е с 6,5% по-малко в сравнение с предпандемичната 2019 г., когато са били 5290.

Обработените пощенските и товарни пратки през октомври 2022 г. са общо 1742 т, което е спад от над 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 20.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още