IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трафикът на летище София расте и през май, но още е под нивата на 2019 г.

Над 621 хил. пътници са преминали през аеропорта през май, което е с близо 4% по-малко спрямо същия месец на предпандемичната година

11:18 | 14.06.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трафикът на летище София се възстановява през пролетта, но остава под нивата на 2019 г.

Над 621 хил. пътници са преминали през летище София през май. Данните на аеропорта сочат, че те са с почти 4% по-малко спрямо май 2019 г. Това съобщават от пресцентъра на столичното летище.

От там отчитат, че пътувалите с въздушен транспорт продължават да нарастват и да се доближават до нивата от преди пандемията, но и през май броят им остава под предпандемичното равнище.

През петия месец на годината до морските ни градове са летели 19 702 пътници, което е спад с около 15% в сравнение с данните от преди Covid-19. Данните показват ръст от 40% на избралите да летят с международните чартърни полети – те са близо 30 хиляди.

През май тази година са осъществени общо 5279 излитания и кацания, като това са само с около 3% по-малко спрямо същия месец на 2019 г.

Спад продължават да бележат и товарните и пощенски пратки. През май на летище София са обработени общо 1621 т, което е с 15% по-малко спрямо нивата преди пандемията.

Концесионерът на летище София очаква през лятото броят на пътниците през аеропорта да доближат нивата от 2019 г. Отчита се много високо търсене и голямо натоварване въпреки по-високите цени на билетите. Прогнозата на Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ АД – концесионера на летище „София“, е предпандемичните нива да се достигнат през 2024-2025 г.

Европейските летища продължават възстановяването си, което в момента се забавя заради намаления брой налични самолети и екипажи. Летищата и авиокомпаниите все още срещат трудности да достигнат нивата на пътници от преди пандемията, отчете Кабайеро пред Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още