IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Без хора с визии няма как железниците у нас да отговарят на средното в Европа

Има технология, при която релсите се боядисват в бяло, за да се намали конвенцията и да поглъщат по-малко топлина, коментира как се реагира при горещини инж. Варужан Апелян

11:26 | 28.07.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Всичко може да бъде оправдание за закъсненията на влаковете, железопътната инфраструктура на България е в окаяно състояние, виждаме колко ремонти и модернизации с европейски средства са просрочени, нещата не са добре и е нормално да имаме закъснение. Като добавим горещините, когато релсите се разширяват, скоростта на влаковете намалява. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи транспортният експерт инж. Варужан Апелян по повод закъснението с повече от 4 часа на бързия нощен влак от Варна до София, с който пътниците пристигнаха до крайната цел след 11 часа.

Той обясни, че когато релсите се нагреят при над 50-60 градуса, металът може да се разшири, а това може да доведе до изменение на оста на железния път.

"Има няколко технологии, не съм забелязал в България да я правят, но в някои държави релсите се боядисват в бяло, за да се намали конвенцията, да поглъщат по-малко топлина. Намаляването на скоростта в България е класическа процедура с цел да се гарантира безопасността", обясни експертът.

По думите му при по-големи разширения заради високи температури скоростта трябва да се намали с повече. „До 20-25% от скоростта може да бъде намалена при високи температури“, уточни инж. Апелян.

Според него българските железници са далеч от швейцарската точност, но се надява поне да отговарят на средните европейски параметри. Инж. Апелян обаче е на мнение, че това едва ли ще се случи след като няма хора, които да управляват процесите, „няма стратегии, визии, няма капацитет“.

Българските пътници трябва да разберат, че "тази железница, която се управлява по този начин доста години, няма потенциала да стане нещо различно", смята той.

Експертът съветва за начало някой да започне да контролира минималните стандарти на качество, които БДЖ има.

"Никой не контролира – държавата като регулатор трябва да си влезе във функциите. Един от механизмите, по който можем да достигнем подобрение на качеството, е през конкуренцията, да се увеличат железопътните оператори, за да може този сектор да се раздвижи по някакъв начин. Не виждам скоро някакви изгледи за подобрение в тази посока", не скри песимизма си транспортният експерт.

Може ли да се подобри железопътната услуга? Какви са възможностите на Националния план за възстановяване и устойчивост да се доставят влакове? Ще се промени ли железопътният транспорт след 2024 г., когато изтича договорът на БДЖ?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
Визия, ВИЗИЯ? Каква визия Ви гони, какво ново ще има, как се топли водата ли? Каква?.. Хората го правят с години, copy/paste от там и сте готови, нема нужда да измисляте топлата вода. Боже, Боже.... То дори и турското ЖП е вече по-добре от нашето, некаква скоростна линия строяха наскоро Истамбул-Капитан Андреево :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още