IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високото търсене на пътувания кара Lufthansa да гледа с оптимизъм към бъдещето

Резервациите на германския национален авиопревозвач от август до декември са достигнали над 90% от нивата преди пандемията

12:20 | 03.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската авиокомпания Lufthansa съобщи, че очаква високото търсене на пътувания, особено в премиум класите, да се запази до края на годината и обяви ръст на приходите и на печалбата си през второто тримесечие, предава Ройтерс.

Резервациите от август до декември са достигнали средно над 90% от нивата преди пандемията и това е накарало Lufthansa да разшири капацитета си до 88% от нивата през 2019 г. през третото тримесечие, съобщи компанията.

Авиокомпаниите се възползват от бума на пътуванията с развлекателна цел след смекчаването на ограниченията заради COVID-19, но има притеснения, че ръстът на търсенето и произтичащите от него силни печалби може да изгубят инерцияta si през есенния сезон, тъй като високата инфлация започва да свива разходите на пътуващите.

Конкурентът на Lufthansa IAG съобщи миналия месец, че осъзнава несигурността в по-широката икономика, въпреки че обяви тримесечна печалба над консенсусната прогноза. Ryanair беше предпазлива в очакванията си за търсенето до края на 2023 г.

Lufthansa, която притежава също Austrian Airlines, SWISS и Eurowings, изглежда по-оптимистична за перспективите пред пазара, като заяви, че връща още два самолета А380 в планираните си услуги тази година и че догодина те ще бъдат последвани от още, наред с нови Boeing 787 и Airbus A350

Компанията съобщи, че при полетите на дълги разстояния ръстът на капацитета ще дойде основно от разширяването на връзките с Азия предвид повторното отваряне на големи пазари като Китай и Япония.

Коригираната печалба на Lufthansa преди лихви и данъци за периода между април и юни е нараснала почти три пъти до 1,09 млрд. евро, малко над консенсусното очакване за 1,04 млрд. евро, спрямо едва 341 млн. евро година по-рано.

За цялата година компанията очаква коригираната EBIT да достигне над 2,6 млрд. евро. Преди това тя също прогнозираше значително увеличение спрямо 1,5 млрд. евро миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още