IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жп връзката с Турция Ямбол-Елхово-Одрин ще е готова до 2030 г.

Проектът е обявен за допустим за финансиране от ЕС по програма „Трансевропейска транспортна мрежа“, съобщи транспортният министър в оставка Георги Гвоздейков

22:57 | 08.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: T. Narayan/ Bloomberg
Снимка: T. Narayan/ Bloomberg

Проектът на жп връзката с Турция - Ямбол-Елхово-Одрин, е обявен за допустим за финансиране от ЕС по програма „Трансевропейска транспортна мрежа“ (TEN-T). Заложено е ускорено изграждане на втори жп граничен преход при Лесово и границата с Турция със срок до 2030 г. Това съобщи по време на парламентарния контрол транспортният министър в оставка Георги Гвоздейков на въпрос на заместник-председателя на Народното събрание и народен представител от БСП Кристиан Вигенин на какъв етап е изграждането на жп връзката.

Гвоздейков посочи, че в периода 2021-2023 г. са проведени срещи между представители на България и Турция, а в рамките на работната група са обсъждани планирани действия по проекта, както изследвания на технико-икономически параметри на предпроектните проучвания на територията на България.

По проекта се работи съвместно с Унгария, Сърбия и Турция, уточни министърът, цитиран от БНР.

Министърът обясни, че в изпълнение на поетите ангажименти и подписания меморандум за разбирателство между двете страни за изграждане на втори железопътен граничен преход между Ямбол и Одрин от българска страна е проведена открита процедура на 12 септември миналата година.

Сключен е и договор с предмет на дейност „Изготвяне на прединвестиционни проучвания с предложение за варианти, анализ, разходи, ползи, трафик, прогнози и капацитет за изграждане на жп линия по направления Ямбол – Елхово – Лесово – границата с Турция. Неговата стойност е 525 хил. лева без ДДС и е със срок на изпълнение 12 календарни месеца, считано от датата на започване на проекта. Финансирането по този договор е осигурено изцяло със средства на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

„През декември 2023 г., по инициатива на НКЖИ, подкрепена от Министерството на отбраната и Министерството на транспорта и съобщенията, се предприемат действия за включване на жп участъка в TNT мрежата, с цел осигуряване на възможност за последващо финансиране на реализация на проекта със средства от ЕС. Очаква се допълнението да залегне в предстоящата актуализация в регламента за развитие на TNT“, обясни министърът на транспорта в оставка.

По думите на Гвоздейков в средата на 2023 г. участъкът стана част от мрежата на националните военно-транспортни коридори, а на база на това Европейската комисия смята предложението на българската страна за включването му в TNT мрежата за приемливо, определяйки го като допринасящо за военната мобилност между двете страни членки на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още