IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът за пътнически жп превози се отваря за български и чужди компании

От 2025 г. за субсидия ще могат да кандидатстват всички лицензирани за пътнически превози

21:30 | 22.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От 2025 г. пазарът за пътнически железопътни превози в България ще бъде достъпен и за чужди участници. Всички транспортни компании, които отговарят на европейските изисквания, могат да поискат регистриране в България и да участват.  Това каза Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът обясни, че в момента в България има 16 превозвача за товари. За пътническите превози, обаче, няма други превозвачи освен БДЖ.

От 2025 г. за субсидия ще могат да кандидатстват всички лицензирани за пътнически превози компании. Компанията PIMK вече има лиценз, чакат още две български компании, посочи Ананиев. По думите му те по-лесно ще получат лиценз за пътнически превози, тъй като имат вече основа.

"В бъдеще пазарът за пътнически превози ще бъде на т.нар. лотове. Ще бъде сегментиран по райони, което според мен е едно добро решение на Министерството на транспорта и ще има съчетание на възможност и за търговски превози, и за субсидирани", отбеляза гостът. Той даде пример с PIMK, която стартира влак до Бургас и вече би могла да кандидатства за региона на Пловдив например за субсидия за извършване на пътнически превози.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още