IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски компании имат интерес към тежката индустрия в България

130 компании идват на проучвателна мисия през октомври, каза Стефан Делайе

18:23 | 04.04.23 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компании от Франция продължават да поддържат интерес към бизнес в България. Най-голямата френска работодателска организация ще доведе в България 130 компании на проучвателна мисия през месец октомври. Те се интересуват от тежка индустрия - стоманодобив, машинни части, леярни. Това каза Стефан Делайе, председател на УС на Френско-Българска търговска и индустриална камара в интервю за Силвия Грозева от Bloomberg TV Bulgaria, излъчено в предаването „В развитие“.

Той говори по време на четвъртото издание на Наградите за иновации на Френско-българската търговско индустриална камара за 2022 година.

Делайе разказа, че през 2022 г. иновациите са били във фокуса на вниманието на всички. „Всички само за това говореха. А това беше особено трудна година за хората като цяло и за фирмите. Геополитическа криза в региона не благоприятстваше обмена, енергийната криза умножи разходите за някои компании“, отбеляза Делайе. Според него политическата криза също е попречила на компаниите да развиват средносрочната си визия за бъдещето на пазарите и компаниите като цяло.

„Така че днес за по-малките или по-големите компании, по-млади или по-стари, иновациите станаха стълб и опора. Защото това, което правехме вчера, днес трябва да го променим“, заяви той. И уточни, че броят на кандидатите вече е двойно по-голям и те са 130 в 5 категории.

По негови думи все повече компании поставят иновациите в центъра на вниманието, поради което и този конкурс е изключително важен в това отношение.

На въпрос какъв тип иновации търсят компаниите в България Делайе посочи, че иновациите се превръщат в двигателя на компаниите, а търсенето е всеобхватно.

„Вижте, има от всичко. Има хора, които създават компании, основани на иновации. Това са стартъпите. Има и компании, които правят иновации в процесите си. Защото... при днешната цена на енергията вие сте длъжни да преразгледате цялата си вътрешна политика. Това означава да имате решения, оборудване, процеси, които потребяват по-малко енергия“, посочи събеседникът.

Още може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... имам някаква представа защо се случват такива неща у нас , за разлика от теб чета и материалите , а и контактувам с различни хора постоянно , ограничено като видове браншове , но все пак , тенденцията е очевидна ... докато ти си го караш на опорки и антиЕС и антиБГ реторика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Ти имаш моменти на пълно отключване от реалността. Често се чудя, дали чрез писане в този сайт не практикуваш някаква форма на трудова терапия в някое специализирано неврологично заведение? Я пак прочети какво си написал и кажи, дали не виждаш нещо странно? Защото иначе 130 френски предприемачи от тежката индустрия ще идват в България да инвестират заради Голямата косматка и Бистришките баби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... като цяло никой не те пита , но да си знаеш ... токът за бизнеса във Франция е по-ефффтин от този в България ... парадок някакъв предполагам за теб , но факт . Ако търсеха ефффтин труд щяха да идат в Мароко , къде индустриалната база е по-голяма и развита , от соц мощното технологическо чудовище НРБ ... :))) ... в момента висококвалифицираният труд у нас почти не се различава като цена от френският такъв , единствено има разлика в производителността ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
*Защото... при днешната цена на енергията вие сте длъжни да преразгледате цялата си вътрешна политика. Това означава да имате решения, оборудване, процеси, които потребяват по-малко енергия, посочи събеседникът.* - И какво им пречи да постигнат всичко това във Франция? Или са загрижени за българската икономика? Ще търсят по-евтинки енергия и труд, ако някой ме пита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още