IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната продукция у нас намалява с близо 40% през март

Индексът на промишленото производство намалява с 1,2% за месец и с 9% в сравнение с година по-рано, показват предварителните данни на НСИ

13:08 | 10.05.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Общият индекс на промишленото производство през март се понижава с 1,2% в сравнение с февруари според предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). Данните показват месечен спад при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,8%. На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство също намалява с 9%, което се дължи на понижение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 39,3%.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)
Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

През март НСИ отчита спад на месечна база при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,8%, но увеличение в добивната промишленост - с 2,8%, и в преработващата промишленост - с 1,5%.

Статистиката констатира, че по-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 19,3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 12,5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,1%, производството на напитки - с 8,2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 7,6%.

Спад е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 18,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,3%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)
Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39,3%, в добивната промишленост - с 14,3%, и в преработващата промишленост - с 0,9%.

Съществен спад в преработващата промишленост за година се наблюдава при: производството на мебели - с 25,2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 24,7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 24,2%, производството на химични продукти - с 18,3%.

НСИ регистрира ръст при: производството на превозни средства, без автомобили - с 48,5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 43,3%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10,9%, производството на напитки - с 9,7%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9,5%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени)
Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 11 месеца
хммм ... икономиката ни дърпа здраво , но производството на ток е назад , т.е. който изнасял енергия е изнесъл ... затварят се кепенците ... :))) ... и все пак беляНЕ е напълно ненужна ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 11 месеца
Kъкането на умнокрасивитета в balance of payments също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още