IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Гърция обединяват усилия за привличане на китайски инвестиции

Интерес проявяват производителите на електромобили и соларни панели, каза Десислава Дончева

14:17 | 07.06.23 г.

Много от заводите в Китай искат да инвестират в Европейски съюз (ЕС), за да добият легитимност чрез стоки, произведени в общността. Гърция е привлекателна, защото в пристанище Пирея оперира китайската компания Cosco, а България е привлекателна, защото все още се смята, че има по-евтина работна ръка. Но когато стане въпрос дали можем да осигурим 3500 работници в един завод, било то и на българо-гръцката граница, е малко трудно да отговориш убедително. Това каза Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира изложението в Кантон, посочвайки, че това е първото бизнес събитие, което отбеляза голямото отваряне на Китай с много сделки, които се сключвали още преди официалното откриване на изложението.

“Нашата делегация беше съвместна с гръцките ни колеги - една от гръцките асоциации. Ние представяхме региона като възможност за икономически отношения, за инвестиции и по този начин звучахме доста по-сериозно“, каза Дончева. 

"Бяхме изключително концентрирани към производители на електромобили. Посетихме няколко завода, както и производители на компоненти, свързани с производството на зелена енергия - соларни панели, компонентите към тях, батерии за производство на електричество", обясни събеседникът.

На въпрос с какво България може да стане по-привлекателна за големите китайски производители тя посочи, че не само големите китайски производители възприемат България като възможност за стъпване в границите на ЕС. Всяка една държава е в конкуренция с друга членка на съюза и всяка предлага свои благоприятни условия за развитие на китайски компании.

"Интерес проявяват производителите на електромобили. Те имат интерес част от производството да става в ЕС. Същото се отнася и за производителите на соларни панели. Основната причина е, че ще имат сертификат, че производството отговаря на всички изисквания на ЕС за произведените продукти. Освен това ще спестят и много логистични разходи, обхващайки голям търговски регион", обясни Дончева.

„Развитието на българския и международния бизнес в Китай е поставен на една нова основа“, каза още Десислава Дончева. Тя добави, че китайското правителство е внедрило редица мерки за облекчаване на бизнеса. „Южен Китай, например, оформя зона на Големия залив. Той дава 10% от БВП на Китай и точно там се създава нова икономическа зона на Китай, която предлага много големи облекчения за целия международен бизнес“, обясни тя.

Китайските партньори са поискали от търговския представител на България в Шанхай списък с мерки, които биха подпомогнали българския бизнес, за да могат те да ги изпълнят - какви събития да се направят, за да може бизнесът ни да достигне по-бързо за региона. 

Какво трябва да бъде поискано от китайската страна, за да се постигне успешната работа на българския бизнес в Китай? Как изглежда Китай след отварянето на страната след пандемията? Как се развива икономически Китай в момента? 

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още