IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жегите се превръщат в заплаха за международните доставки на горива

Високите температури водят до прекъсване на работата на рафинериите и натоварват допълнително енергийната система

10:54 | 11.09.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Високите температури в различни краища на света – от Тексас до Токио – представляват последното напомняне от това лято за увеличаващото се главоболие относно енергийната система, тъй като екстремните горещини се превръщат в заплаха за доставките на горива, пише Bloomberg.

Освен че причиняват скокове в търсенето на електроенергия, тъй като хората разчитат за охлаждането си на климатици, високите температури доведоха до вълна от прекъсвания в петролните рафинерии. Това задържа високи цените на бензина в САЩ и доведе до увеличение при цените на дизела, което бързо изпревари възходящия темп при суровия петрол.

Изпепеляващата жега принуди рафинериите да намалят преработката на петрол с поне 2% в световен мащаб през юни и юли, изчислява в доклад Macquarie Group. Въпреки че това може да не изглежда особено много, прекъсванията удариха рафинираща система, която страда през последните години от недостатъчни инвестиции, и пазарите на петролни продукти, които бяха притиснати от войната в Украйна.

„Екстремните метеорологични условия, които видяхме тази година, наистина са нещо значимо“, коментира Бен Лукок, ръководител на отдела за търговия с петрол в Trafigura Group. „Жегата създаде огромни проблеми за рафинериите в Европа и Америка с повече прекъсвания и проблеми, които са по-трудни за отстраняване“, добавя той в интервю за Bloomberg.

Преработката на суров петрол в Европа е спаднала със 700 хил. барела на ден през лятото спрямо година по-рано, става ясно от оценка на индустриалния консултант FGE. Това е около 6% от регионалния преработвателен капацитет въз основа на данните от последния статистически преглед на световната енергетика на BP Plc .

Повече от половината от спада се дължи на високите температури, подчертава Стив Сойер, директор на отдела за рафиниране във FGE.

Освен че ограничават доставките, високите температури повишават търсенето на мазут, който обикновено се използва за производство на електроенергия в Близкия изток и Южна Азия. Освен това екстремните горещини увеличават и транспортните разходи.

„Повишаващите се температури на околната среда ограничават оперативната ефективност на рафинериите“ и също така водят до повече прекъсвания поради стареенето на инсталациите, изтъква Серена Хуан, водещ анализатор за Азия във Vortexa Ltd.

Екстремните горещини все още са много по-голям проблем за пренатоварените електрически мрежи, отколкото за рафинериите на горива. Но въздействието им върху пазарите на горива е усилено от намаляващите запаси.

Това поддържа високи разходите за дизел, като печалбите от производството на промишлено и отоплително гориво от суров петрол са близо до сезонните върхове в Сингапур.

Но не само покачващият се живак в термометрите заплашва операциите на рафинериите и цените на горивата.

„Промените в климата също причиняват по-екстремно застудяване в Северното полукълбо, тъй като затоплящите се води в Тихия океан може да се придвижат на север и да изтласкат на юг полярния вихър, причинявайки пиково застудяване в Северна Азия, Европа и Северна Америка“, предупреждава Хенинг Глойстайн, директор в отдела по енергиен климат и ресурси в Eurasia Group.

Застудяването в САЩ в края на декември е пример за това. Производителността на рафинериите в страната е спаднала с около 2 милиона барела на ден през периода, посочва Парсли Онг, ръководител на отдела за изследванията в областта на енергетиката и химикалите в Азия към JPMorgan Chase & Co. 

Увеличаването на предизвиканите от метеорологичните условия прекъсвания на работата на рафинериите подчертава нарастващия набор от предизвикателства, докато светът се опитва да се откаже от изкопаемите горива, като в същото време иска да се справи с тяхното въздействие върху климата. 

„Пазарът е твърде чувствителен към всяко неочаквано прекъсване на доставките по което и да е време“, споделя Фредерик Ласер, ръководител на изследванията и анализите в Gunvor Group Ltd. „Всички знаят, че няма план Б. Нямаме запаси и никъде нямаме излишен капацитет”, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 7 месеца
Продължават да се правят,че не знаят, че с природен газ има системи и за охлаждане. Синьото гориво е най-екологичното гориво, не изискващо застроени плодородни земи, струпани острови от перки и панели, излезли от употреба и в достатъчна наличност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
До: khao ... при него е сгода , гори си камина и си грее и стайчето и градинката ... хитрец е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
До: zelka007 как се слънчасва в тоя студ и сняг дето бичи навън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
До: khao ... може да е слънчасал докато полива градинката и ще се включи с летящ старт по-късно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
аjде Цико... разгроми ги тия аджендисти! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още