IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма сделка за придобиване в сектора за добив на литий внезапно пропадна

Най-богатата жена в Австралия натрупа блокиращо малцинство и спря споразумението между Albemarle и Liontown Resources

11:08 | 16.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Големият производител на литий Albemarle Corp. се отказа от поглъщането на Liontown Resources Ltd. за 6,6 млрд. австралийски долара (4,2 млрд. щатски долара), след като най-богатата жена в Австралия натрупа блокиращо малцинство и ефективно провали една от най-големите сделки в индустрията за батерийни метали до момента, съобщава Bloomberg.

Нетърпелива да си осигури нови доставки, Albemarle преследваше базираната в Пърт цел в продължение на месеци, надявайки се да придобие основния ѝ проект Kathleen Valley - едно от най-обещаващите находища в Австралия. Liontown се съгласи с „най-добрата и окончателна“ оферта на американската компания от 3 австралийски долара на акция през септември – почти 100% премия към цената, преди интересът на Albemarle да бъде оповестен публично през март.

През изминалите седмици обаче Albemarle трябваше да се бори с натиска на войнствено настроената Джина Райнхарт - магнат в миннодобивната индустрия, тъй като нейната компания Hancock Prospecting Pty постепенно натрупа дял от 19,9% в Liontown. Миналата седмица тя стана най-големият инвеститор с достатъчно влияние, за да блокира потенциално гласуване на акционерите по сделката.

Сега Albemarle е уведомила Liontown, че няма да настоява за изпълнение придобиването поради „нарастващите затруднения, свързани с изпълнението на трансакцията“.

Liontown е най-значимата инвестиция в литиевата индустрия до момента от гледна точка на Райнхарт, която е натрупала състоянието си от мините за желязна руда в Западна Австралия по време на инфраструктурния бум в Китай. Това се случва на фона на влошените перспективи за стоманодобивната индустрия, докато апетитът за метали за батерии се повишава поради напредъка на енергийния преход.

Hancock отказа коментар по темата, въпреки че миналата седмица обяви, че се стреми към „силно влияние в бъдещето на Liontown“.

Засега провалът на сделката за придобиването на Liontown от Albemarle ще принуди първата да побърза да намери алтернативен източник на капитал за своя водещ проект Kathleen Valley.

Джон Бишоп, анализатор в Jarden Securities, посочва, че Liontown може да потърси подкрепата на банки, които нямат голямо желание да финансират подземните ѝ операции в Kathleen Valley, не на последно място предвид волатилните цени на лития - което означава, че продажбата на акции е много вероятна, а това ще увеличи натиска върху книжата.

Райнхарт „може да си позволи да бъде търпелива тук“, изтъква Бишоп, който добавя, че след време може да има възможност за „известно сътрудничество“ между Hancock и други страни за обработка надолу по веригата в Австралия.

Междувременно Albemarle вероятно ще търси други цели за придобиване в Австралия и извън страната. Компанията посочи редица цели, включително литиеви ресурси, технология за обработка и рециклиране на батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още