IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между 50% и 70% от събраните дрехи и текстилни продукти в Европа са годни за употреба

Над 100 хил. тона текстил изхвърляме годишно само в България, каза Сирма Желева от Българска асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ)

11:21 | 21.11.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Между 50% и 70% от събраните дрехи и другите текстилни продукти в Европа са годни за употреба. Голяма част от остатъка пък става за рециклиране или друго оползотворяване. Това заяви в интервю за БТА изпълнителният директор на Българска асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ) Сирма Желева. Тя коментира темата за разделното събиране на текстил във връзка с Европейската седмица за намаляване на отпадъците, която се отбелязва между 18 и 26 ноември.

Инициативата се провежда от 2009 г. през ноември. Целта е да се повиши информираността на международната общност за намаляването на отпадъците, повторната употреба на продукти и стратегиите за рециклиране на материали, както и свързаните с тях политики на Европейския съюз и страните членки. В България Европейската седмица за намаляване на отпадъците е организирана за първи път през 2012 г.

"Текстилният сектор е сред най-големите консуматори на вода", каза Сирма Желева. По думите ѝ повече отпадни води се отделят от производството на текстил, отколкото от всички битови нужди на човечеството.

Една трета от текстила се събира разделно. Това са между 1,7 и 2,1 млн. тона. Останалите близо 4 млн. тона попадат в битовия смесен отпадък, коментира експертът. Пет пъти теглото на Националния дворец на културата (над 100 хил. тона) – толкова текстил изхвърляме годишно само в България, отбеляза Желева.

От друга страна, само за последните три години компаниите, които са членове на БАКТ, са сортирали и обработили около 100 хил. тона текстилни отпадъци. Над 85% от тях са подготвени за повторна употреба или рециклиране. Само за последните три години са спестени 1,7 млн. тона въглеродни емисии за производството на нов текстил и облекло, което е равносилно на годишните емисии от 2 млн. автомобила. Предотвратено е изхвърлянето на 35 хил. тона естествени тъкани и свързаните с това емисии на гниене. Това е равно на количеството битов отпадък на 80 000 българи за цяла година. Предотвратено е още изхвърлянето на 50 хил. тона изкуствени дрехи и тъкани, които са равносилни на спестената пластмаса за производството на 5 млрд. бутилки. 

"Когато имате ненужни дрехи и обувки, е достатъчно да ги сложите в един плик и да ги оставите в един от тези специализирани контейнери, съветва тя. Това гарантира, че вашите ненужни текстилни продукти ще поемат по пътя на оползотворяването и няма да бъдат депонирани и да замърсяват околната среда", подчерта Желева.

В България вече има над 300 контейнера за разделни събиране на текстил в десетки населени места. Все още обаче това се случва на доброволен принцип в резултат на бизнес модела на работа на нашите членове“, посочи изпълнителният директор на БАКТ.

Желева информира, че до 2025 г. всички държави членки трябва да въведат задължително разделно събиране на текстил. Решението е на европейско ниво и трябва да се приложи у нас, подчерта събеседникът.

Близо 50 български и международни компании прилагат кръгови бизнес модели в България повече от 25 години и осъществяват успешно дейността си в други държави членки на Европейския съюз (в т.ч. Германия, Холандия, Дания, Швеция), както и в трети страни като Швейцария и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
cyclop
преди 5 месеца
Ей затова ви лъжат лесно, щото даже не знаете колко е 60 килограма. Тъжно, смешно, страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 5 месеца
До: cyclop хаххаха, само като тръгнем за море и женаът като почне да пълни едни куфари, кръста ми се съсипА ...сигурно са 160 кила парцали.... та ае да идва тая имагинерна адженда че да си почина! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 5 месеца
До: cyclop ... само за момент си представи , че повечето хора в държавата имат по 3-4 комплекта чаршафи за едно легло , и си сменят кърпите през ден , и в банята и в кухнята и са с по 3-4 комплекта на човек от семейството ... :))) ... нали на последните избори u3менкярите и кuртаците в държавта се преброихте вече сте около 10% и намаляте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
cyclop
преди 5 месеца
"Пет пъти теглото на Националния дворец на културата (над 100 хил. тона) толкова текстил изхвърляме годишно само в България, отбеляза Желева." - това са по 60 тина килограма текстил на човек. Всички чаршафи, хавлии и дрехи в къщи са сигурно по-малко от 60 кг? Абе, Желева, ДА НЕ ИЗЛЪГА БЕ?? За да ти излезе пропагандичката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 5 месеца
Мхм. Адженда 2030. Да право на ТРИ "части от облекло" годишно. Неуточнено в Аджендата дали чорапите се смятат на бройка, или са като една "част от облекло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още