IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на General Electric за тримесечната печалба изостава от пазарните оценки

Перспективата предлага разочароващ край на GE като конгломерат, тъй като 135-годишната компания се готви да раздели своя бизнес в началото на април

15:16 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският конгломерат General Electric Co. прогнозира, че печалбата през това тримесечие ще бъде под очакванията на Wall Street, тъй като компанията продължава да отчита несъответствие между нарастващия аерокосмически бизнес и възстановяването на енергийното ѝ звено, съобщава Bloomberg.

Очаква се коригираната печалба на GE да бъде между 60 и 65 цента на акция, което е по-малко от медианната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори за 70 цента на акция.

Перспективата предлага разочароващ край на GE като конгломерат, тъй като 135-годишната компания се готви да раздели своя бизнес в началото на април. След като отдели своята дейност в областта на здравеопазването през 2022 г., GE планира да обособи аерокосмическия и енергийния бизнес като самостоятелни субекти, с което ще завършат дългогодишните усилия на главния изпълнителен директор Лари Кълп да спаси залязващия индустриален гигант.

През последните 12 месеца акциите на GE прибавиха 69% към стойността си, надхвърляйки значително ръста на индекса S&P 500 от приблизително 22% през същия период.

Очаква се звеното GE Aerospace да генерира 6,5 млрд. долара оперативна печалба тази година, въпреки че най-големият производител на реактивни двигатели в света ще поеме около 600 млн. долара разходи, след като стане независима компания. За сравнение, през 2023 г. подразделението отчете 6,1 млрд .долара оперативна печалба.

Конгломератът очаква GE Aerospace да генерира повече от 5 млрд. долара свободни парични потоци.

Енергийният бизнес на GE - GE Vernova, тази година трябва да отчете до 35 млрд. долара приходи и марж на коригираната печалба преди лихви, данъци, амортизация и обезценка между 4% и 6%. Свободните парични потоци на бизнеса се прогнозира да бъдат между 700 млн. долара и 1,1 млрд. долара.

Кълп заяви, че и двете страни на бизнеса ще осигурят „допълнителни приходи, печалба и ръст на свободните парични потоци“ тази година.

Свободните парични потоци за четвъртото тримесечие на 2023 г. - ключова мярка за инвеститорите, достигат около 3 млрд. долара, малко над сумата от 2,9 млрд. долара, очаквани от анализаторите. Коригираната печалба възлиза на 1,03 долара на акция за периода, което е над прогнозираните 91 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още