IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия насочва 1 млрд. евро в осигуряването на стратегически важни суровини

Финансирането ще бъде осигурено чрез германската държавна банка за развитие KfW

14:23 | 02.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство заделя около 1 млрд. евро за инвестиции в стратегически значими суровини, стремейки се да намали зависимостта си от производители като Китай при онези минерали, които намират приложение във високотехнологичните и екологични проекти, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с плана.

Ще бъде установен процес на подбор, за да се определи кои проекти - включително тези, свързани с добив, преработка и рециклиране на материали - са допустими, изтъкват източниците. Финансирането, чрез германската държавна банка за развитие KfW, ще се състои от собствен капитал за осъществяване на придобивания на миноритарни дялове.

Проектите в Германия и в чужбина ще „допринесат за сигурността на доставките на стратегически важни суровини“, посочва говорител на Министерството на икономиката. От ведомството не дават подробности как ще бъде структуриран държавният фонд.

Предизвиканите от пандемията прекъсвания във веригата на доставки по целия свят и нахлуването на Русия в Украйна подчертаха уязвимостта на зависимата от външни доставки на енергия и суровини Европа. Правителството на канцлера Олаф Шолц обеща да положи усилия за достъп до важни материали в дългосрочен план.

Суровините включват кобалт, мед, литий, силиций и редкоземни метали, които са необходими за производството на микрочипове, вятърни турбини и батерии за електрически превозни средства.

Няколко страни доминират във веригата на доставки на стратегически значими суровини в света. Графика: Bloomberg Няколко страни доминират във веригата на доставки на стратегически значими суровини в света. Графика: Bloomberg

Инвестициите чрез фонда ще бъдат координирани с италиански и френски инициативи в сектора на суровините, добавят източниците. Политиците ще се съсредоточат върху минерални проекти, определени като стратегически значими според Закона за стратегическите суровини на Европейския съюз (ЕС).

KfW отказа да коментира плановете. Очаква се заемодателят да направи изявление относно ролята си в управлението на проекта на годишната си пресконференция на 7 февруари. През ноември ЕС се споразумя за мерки съгласно същото законодателство за стимулиране на вътрешния добив и намаляване на зависимостта от която и да е страна извън блока.

Докато Германия тепърва ще трябва да създаде структура за организиране на своите инвестиции в суровини, Япония може да предостави примерен модел. От 2004 г. насам държавната Японска организация за метали и енергийна сигурност инвестира в съхранение на суровини, проучва находища, предоставя заеми или гаранции на компании и директно купува дялове в тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още