IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени у нас тръгнаха надолу през януари

Влияние за месечното намаление оказва спадът на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, отчита НСИ

12:19 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Общият индекс на цените на производител се понижава с 1,8% през януари 2024 г. спрямо декември, след като за началото на годината Националният статистически институт (НСИ) констатира по-осезаемо намаление при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,5%,както и в добивната промишленост - с 2,6%, и в преработващата промишленост - с 0,2%.

На годишна база общият показател е с 14,2% под нивото на януари 2023 година. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39,3%.

Месечни изменения

През миналия месец НСИ регистрира по-ниски цени в преработващата промишленост при: производството на основни метали - с 2,7%, при производството, некласифицирано другаде - с 2,3%. Спад на месечна база има при производството на лекарствени вещества и продукти, както и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с по 2,2%.

Статистиката отчита нарастване на цените при производството на изделия от каучук и пластмаси, както и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с по 1,3%.

Годишна промяна

НСИ наблюдава спад на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, който на годишна база е – 39,3%, в добивната промишленост той е със 7,1%, а в преработващата промишленост - с 1,1%.

По данни на статистиката съществено намаление на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на химични продукти - с 13,8%, при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9,8%, производството на основни метали - с 9,3%.

Значителен ръст на цените има при: производството на тютюневи изделия - с 40%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 20,1%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 9,7%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

За един месец индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 1,8%. Понижение през януари спрямо декември НСИ изчислява при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,7%, и в добивната промишленост - с 1,9%, докато в преработващата промишленост се наблюдава увеличение - с 0,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост има при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2,2%, производството на електрически съоръжения - с 2,1%, производството на облекло – с 1,3%.

Цените са тръгнали надолу при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,8%, а също и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1,2%.

В сравнение с година по-рано индексът на цените на производител на вътрешния пазар също отчита намаление със 17,8%. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 36,8%, в добивната промишленост - с 8,2%, и в преработващата промишленост - с 0,8%.

Спрямо януари 2023 г. спад на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на химични продукти - с 20,9%, при производството на основни метали - със 7,1%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6%. Значителен ръст на цените НСИ е отчита при: производството на тютюневи изделия - с 56%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11,7%, и при обработката на кожи; производство на обувки и изделия от обработени кожи без косъм - с 9,2%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар за месец намалява - с 1,6%, а спрямо януари 2023 г. намалението е със 7,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още