IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство у нас се свива с над 7% за година към януари

Най-голям спад спрямо декември има при добивната промишленост, отчете НСИ

16:30 | 08.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът на промишленото производство у нас се понижава със 7,5% на годишна база и с 2,5% през януари на месечна, показват предварителните, сезонно изгладени данни на Националния статистически институт.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

По данни на НСИ намаление през януари в сравнение с декември има в добивната промишленост - с 10,7%, в преработващата промишленост - с 2,5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,8%.

Статистиката регистрира по-значителен спад в преработващата промишленост. Най-голям е той при: производството на тютюневи изделия - с 24,3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 23,7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 15,8%, при обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 15,7%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 12,6%.

Ръст се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 20,9%, производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 16,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 13,9%, производството на химични продукти - с 13,8%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 12,8%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишна промяна

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при преработващата промишленост - с 10,4%, в добивната промишленост - с 8,2%, а увеличение при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,8%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо януари 2023 г. има при: производството на превозни средства, без автомобили - с 51,3%, производството на тютюневи изделия - с 50,8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 30,2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 28,2%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 27,5%.

Ръст е регистриран при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 12,4%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 8,2%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още