IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България може да извлече ползи от плана за обща европейска диплома

Основният проблем пред образованието в ЕС е, че въпросите се решават политически на национално ниво, смята доц. Тодор Ялъмов

21:00 | 29.03.24 г.

Образователните промени, предложени от Европейската комисия, биха направили вътрешната миграция в ЕС по-лесна, като въпросът за България е дали страната е в ситуация да извлича ползи от това. България е добра дестинация за образование и живот на студенти от ЕС и не само и страната ни може да спечели от подобна промяна.

Това коментира доц. Тодор Ялъмов, заместник-декан "Научно изследователска дейност, иновации и проекти" на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria във връзка с представените от ЕК три инициативи за напредък в сътрудничеството между висшите учебни заведения, като крайната цел е да се създаде европейска образователна степен.

„Планът за обща европейска диплома се обсъжда от години и вече се провеждат няколко пилотни програми, които предлагат такива дипломи на завършилите“, каза Ялъмов. Дипломата се дава на студенти, обучаващи се по програми в два или повече университета едновременно, поясни той. И допълни, че вторият пакет на ЕК е този, който ще определи дали ще има съществена промяна, тъй като той засяга оценката на качеството и националните системи за акредитация, които са национално затворени и пречат на смесването на програмите. По думите на госта големият проблем е, че образованието се регулира на държавно ниво, а не преминава към единен европейски пазар.

Предвижда се да има единен орган, който да отговаря за сектора на европейско ниво, но Ялъмов е скептичен, тъй като всяка държава има собствен поглед и стратегия над образованието си.

„Основният проблем пред образованието в ЕС е, че продължава да е работа на националните държави, а те много повече решават въпросите политически, включително в България – начинът на финансиране на висшето образование е политически въпрос, а не въпрос на конкурентоспособност и на национално развитие.“

Според Ялъмов тези промени повдигат въпроса дали ще се засили изтичането на мозъци към водещите страни в ЕС. Той смята, че устойчивото решение е признаването на всички дипломи, предоставяни от държавите членки.

В момента Стопански факултет към СУ е привлякъл най-много германски и италиански студенти по програмата "Еразъм". Гостът очаква, че такава диплома лесно би била приложима за икономическите, останалите социални науки и някои инженерни специалности.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още