IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божков остава в ареста за постоянно

Прокурор по делото коментира, че Божков е имал бизнес отношения с Евгений Пригожин

18:32 | 26.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Антон Станков/БГНЕС
Снимка: Антон Станков/БГНЕС

Софийският градски съд реши остави в ареста бизнесмена Васил Божков, който вчера се прибра изненадващо от Дубай, предава БТА.

По-рано днес прокуратурата поиска постоянното задържане на Божков под стража. От своя страна, той заяви, че „прокуратурата може да иска каквото си иска“.

Гледането на мярката е свързано с хазарт и неплатени такси за повече от половин милиард лева.

Внесените доказателства в съда днес са само по делото за хазартния му бизнес. Съдия Христинка Коева по делото коментира, че има събрани достатъчно доказателства, че бизнесменът е извършил престъпленията, за които е обвинен. Част от тях са показания на редица свидетели. Сред тях е Мария Филипова, която казала, че Божков я "опипва, целува и прави опит да я изнасили".

Разпитвана по делото е и бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева във връзка с международния паспорт на Божков. Решението на съда не е окончателно.

Съдът не се съгласи, че Божков може да извърши престъпление, но смята, че може да се укрие.

“Има опасност от укриването му. Очевидно е, че Божков е имал преки отношения с руски граждани, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвиняемия по делото Георги Попов”, подчертаха от прокуратурата.

“Обвиняемият Божков е структурирал действащи дружества, опериращи в сферата на хазарта, със значителен финансов капитал, регистрирал е хазартна дейност в Република Грузия”, коментира още прокурорът по делото Ангел Кънев.

По думите на Кънев от компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с Евгений Пригожин и с редица други руски граждани, на които са наложени санкции след анексията на Крим.

След пристигането на Божков в София на 25 август, от Софийската градска прокуратура го разпитваха няколко часа.

Бизнесменът беше задържан на Летище София, след като сам съобщи в социалните мрежи по-рано, че планира да се прибере. След кацането му той беше отведен в следствения арест на „Г.М. Димитров“, а след това е прегледан в МВР болница, но е отказал по-обстойни прегледи.

В Софийската градска прокуратура са му били повдигнати обвинения, а той е запазил мълчание при разпитите.

Васил Божков напусна България през 2020 г. и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Малко по-късно му бяха повдигнати общо 18 обвинения, включително свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и други.

Божков твърди, че след бягството си е бил подложен на системен рекет от страна на властите. Над 200 свидетели са разпитани по повдигнатите му обвинения, изпратени са 18 европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. До Обединените арабски емирства е изпратена молба за екстрадицията му, както и още четири молби за правна помощ.

Делото, по което Божков е готов да даде показания като защитен свидетел, е за изнудване. Той твърди, че бившият премиер Бойко Борисов му искал 10% от печалбата на лотарията му.

На 18 май тази година в публикация в профила си във Facebook, Божков съобщи, че е "готов да се върне в България като защитен свидетел".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
този заради търкащите се талони требе с влади горанов доживот да търка наровете !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още