IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин предизвиква Запада и защо може и да успее?

Руският президент използва слабостта на Запада, за да представи Русия като велика сила, а това застрашава мира и световната икономика

08:15 | 24.01.22 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT</em></p>

Снимка: SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Блинкен (вляво) и Бербок в Берлин.

Шансовете на Путин

Шансовете му са големи - или ще стане от масата за преговори с отстъпки от страна на Запада, или ще използва военна сила, за да разшири границите на руската сфера на влияние към Запада. „В момента Путин има много повече възможности от Запада", обобщава политологът Херфрид Мюнлер в интервю за Handelsblatt.

В петък руснаци и американци поискаха да продължат преговорите, както по време на Студената война, на неутрален терен: Министрите на външните работи Антъни Блинкен и Сергей Лавров се срещнаха в Женева. Американците биха могли да предложат преговори за разоръжаване. Може би преиздаването на изтеклия Договор за ядрените сили със среден обсег ще успокои Путин? Или, както предлага Мюнлер: „Западът може да се ангажира, че нито Украйна, нито Грузия ще станат членове на НАТО през следващите десет години“.

Но за Путин не става дума просто за няколко ракетни площадки тук, няколко бойни танка там. Това е отразено и в списъка с искания, които той изпрати на НАТО: забрана за присъединяване на източноевропейски и скандинавски държави към военния съюз и изтегляне на войските на НАТО на позициите, които заемаха през 1997 г., т.е. преди разширяването на съюза на Изток. 

В мисленето на Путин една държава не е равна на друга. Има силни и безсилни. Към тях той причислява и повечето държави-членки на ЕС. Московският анализатор Лилия Шевцова казва: „За Русия Западът вече не съществува - има само Америка и нейните политически „клакьори“.

Москва възнамерява да наложи нов регионален ред - през главите на европейците. Принципът, според който всяка страна има право на суверенитет върху националната си територия, ще бъде заменен от Кремъл с йерархия на властите.

Неприкосновеността на границите, свободата да се избират съюзи, ненамесата във вътрешните работи на други държави - всичко това, записано преди 50 години в Заключителния акт от Хелзинки, не означава много за Путин. Той причислява Украйна към близките си сфери на влияние.

Без страх от военна агресия

С анексирането на Крим през 2014 г., което наруши международното право, Путин вече доказа, че не се притеснява от военна сила. Решителен, коварен и стратегически умел руският президент, който смята разпадането на Съветския съюз за „най-голямата катастрофа на XX век", продължава да разширява сферите на властта на Русия. Москва се опитва да се върне към статута си на велика сила, който имаше по времето на Съветския съюз.

Този опит в никакъв случай не се ограничава само до Украйна. Грузия, Сирия, неотдавна Казахстан, Либия и съвсем наскоро Мали: руското ръководство е замесено в много горещи точки на глобални конфликти. Ако Западът не направи отстъпки в политиката за сигурност, Кремъл дори заплашва да разположи руски войски във Венецуела и Куба.

Фактът, че САЩ определят тези държави като част от своята сфера на влияние, точно както Русия се опитва да направи с Украйна, може да се окачестви като американско лицемерие. Но това не променя факта, че присъствието на руски войски в Куба би означавало ново издание на кризата от 1962 г. - светът никога не е бил толкова близо до ядрена война, колкото тогава.

Путин залага всичко – с много риск, но има и мисия. Той гледа на себе си - подобно на Иван III, строителя на руската империя – на „обединител на руска земя“. И разполага с необходимите инструменти, за да осъществи амбициите си.

Неговите най-ефективни средства са: зависимостта на Европа от гигантските запаси от газ и петрол на Русия, които в същото време са гаранция за големи валутни приходи за руското правителство. Силата на руската армия, която Москва систематично модернизира през последните години. Възможността за дестабилизиране на западните държави - чрез целенасочени кибератаки срещу чувствителна инфраструктура, манипулиране на предизборни кампании чрез фалшиви новини и цифрова подкрепа на антидемократични елементи.

Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Ти на кого ги разправяш(пишеш) тия? От предоставени 11.2 млрд СССР заплаща само 1 млрд. От останалото, унищоженото по време на бойни действия не се е заплащало, а годните само обезопасявани. Например след края на войната, от доставените танкове американците си вземат само куполите. И запомни, без помощ от САЩ русия нямаше да победи Германия. Наистина американците си гледаха интереса, иначе те трябваше да измират след като Хитлер ги нападне. Това, че братушките близо 80 години не проумяват тази истина, не я прави по-малко достоверна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
valentino29
преди 2 години
Определено не познавате историята на втората световна война,запада се включва във войната едва когато виждат неизбежната победа на СССР,а ленд лиза се плаща непосредствено след доставките от СаЩ и то със злато.Преди това САЩ снабдяват и хитлериска Германия.Западът много се е надявал Хитлер да смаже СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
Стенси
преди 2 години
И двете световни войни бяха спечелени от икономическите възможности на участниците. И в двата случая след намесата на мощната Америка победата бе за нейните съюзници. Къде е тръгнала Русия с нейните 2% от световния БВП и 140 млн. население срещу американския и на ЕС БВП, който е над 45 %, а и като сложим 330 млн.американци и 450 млн. европейци, картинката за братушките става катастрофална. Единственото средство на Путин е да плаши гаргите, но досега никой не му се връзва и това го вбесява. Щели да ударят Запада, е как ще стане тая работа, когато децата и парите на руската олигархия са именно там. Само чиповете да им спрат и ще изгорят за нула време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Забравих, че с.ви.р.ка се пише по особенно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Доста минорно звучаща статия и доста реалистично написана. Само където доста преувеличава могъществото на РФ, а и това че Путин и обкръжението му били добри стратези. Добри са в оперативните разработки. Всичко (почти), изброено в статията спада към опреративната дейност. А тя както е известно обслужва стратегическите цели. И какви са стратегическите цели на Путин? Към какво всъшност той се стреми? В какъв свят иска да остави РФ да съществува в близко и по-далечно бъдеще? Признавам си, нямам никаква представа. Каквото и да постигне той сега, то в дългосрочен план няма да е устойчиво за РФ. Поне аз не виждам как може да е устойчиво. Но пък кой съм аз за да го знам. От друга страна ако някой някога е имал намерението да издигне непреодолима стена между РФ и останалта част на Европа, сега може да потрие доволно ръце и да каже "mission completed". Путин игра точно по неговата ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
"Ако световната общност изпълни плана за постепенно отказване от изкопаемите енергии, минералните ресурси на Русия ще се превърнат в блокиран актив"."Затова и наблюдаваме предсмъртните гърчове на последните диктатори - и тук, и в Китай, и в Турция. И какво ще се случи дори при победа в една война за която и да е страна? Износ на мизерия за следващите 50тина години. Дори не е пирова победа, а пълен смях - и всеки човек с малко акъл в главата би окачил на въжето лидери като тези, вече сме в 21 век и дори крепостните селяни в Русия и Китай искат нормален живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Забравил си Задунайската губерния :)Ама вие си го поддържайте де, ще дойде пак да ви оправи както през 45-та :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Вместо да ми пишеш, драсни два реда на милер. Продава в чужбина за средна цена няма и 300 $ за 1000 кубика. Прави с теб каквото си иска, всъщност с твоите пари вложени в акции на газпром. Вместо да продава на спота по 1000$ , той храни бюргерите с газ цената на която е привързана към нефта. Плаща ти дивиденти, а можеше да са 3-4 пъти по големи. Ако си решил да ставаш донор на германците не чакай признателност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
Русофобските клакьори нещо изпадате в истерия, струва ми се? На стоенчик ще напомня, че правото на всеки човек да говори и изучава родния си език е основно човешко право. На опърпания с ватенката ще кажа да иде да се прегледа. Явно е латентен хoмoсеkсуалист и има редовни мокри сънища с Путин, а това е патология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Путин изгуби Украйна и го обзеха пристъпи на хистерия. Защо сега се случва това? Ами защото през миналата година влезна в сила закон за украинският език. Съгласно него децата изучават училищните предмети на мова. Руския се запазва в част от училищата но са разписани срокове за преминаването на украински. През тази година влезна в сила и закон който фактически забранява руският език в печата. Не е императивно, но издателят е длъжен да печата толкова копия на украински, колкото е пуснал и на руски. кремълския недоносек сега осъзна, че рускит му мир наистина губи 40 млн украинци и оставя няколко милиона руснаци на украинизация. До сега имаше някаква надежда че нещата са обратими, но уви. Задова са и тези хистерични вълни който го връхлитат. Вътрешнополитическият план също важен и по този начин се опитва да намали напрежението в страната си. русия е страна останала в 20 -ти век, а ръководството и може би и в 19-ти. Преди няколко дни четох декларация на тяхното външно министерство в която призовават САЩ да не се опитват да въздържат русия и китай. Двете страни имали толкова потенциал, че заедно със САЩ щели да "усвояват света на ново ниво". Другите страни и народи съществуват за да ги "усвоява" русия. Рускипримати, няма да липсвате на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още