IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредъкът на украинската офанзива е неясен 

ЕС проучва възможностите за военно обучение на украински военни 

07:07 | 31.08.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
руските военни, показва руски военнослужещ в Мариупол, Украйна, 30 август 2022 г. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV
руските военни, показва руски военнослужещ в Мариупол, Украйна, 30 август 2022 г. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

След като Киев обяви началото на мащабна офанзива в южната част на страната, точната ситуация в Херсонска област остава неясна. Междувременно Запорожската атомна електроцентрала отново бе подложена на обстрел. А съобщенията за украински дървени макетипредизвикват вълнение. 188-ият ден от войната накратко.

Украинската офанзива с неясен курс

След началото на мащабната украинска офанзива в южната част на страната украинските военни не съобщават нищо за ситуацията. Прессекретарят на южното командване на украинската армия Наталия Хуменюк говори за „позиционни сражения" в районите на Николаев и Херсон. Тя каза, че все още е рано да се говори за възможни места за повторно завземане. „В момента се водят боеве и това изисква затишие в информацията“. 

Ден по-рано Хуменюк обяви началото на отдавна обявената офанзива на север от река Днепър. Руската армия потвърди напредването на украинските войски, но говори за успешни отблъсквания и големи украински загуби.

Военен експерт: Украинската офанзива е финт

В интервю за ntv военният експерт от Германия и полковник в оставка Ралф Тийл определи предполагаемата голяма офанзива на украинците в Херсонска област като финт. „Когато правиш атака, не говориш за нея, а се опитваш да изненадаш противника си", каза Тийл. Ето защо той оценява всичко това като „информационна тактическа маневра". Една от причините за това може да бъде поддържането на висока мотивация на собствените сили.

Две експлозии в близост до сграда за съхранение на ядрено гориво

Руската военна администрация в град Енергодар съобщава за две експлозии в близост до сграда за съхранение на отработени горивни елементи от Запорожската атомна електроцентрала. Администрацията обвини Украйна за нападението. Според доклада целта е била да се попречи на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Експертите трябва да инспектират окупираната от Русия атомна електроцентрала в югоизточната част на страната. Мисията на МААЕ, ръководена от ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси, се очаква да пристигне на място по-късно тази седмица.

Зеленски се среща с експертен екип на МААЕ в Киев

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски се срещна с експерти на МААЕ в Киев. „Искаме мисията на МААЕ да стигне до ядрения център и да направи всичко възможно, за да предотврати опасностите (от ядрена катастрофа)", заяви Зеленски във видеоклип, публикуван от офиса му. „Това вероятно е един от най-важните въпроси, свързани със сигурността на Украйна и на света", каза Зеленски. Той призова за „незабавна демилитаризация на централата", изтегляне на всички руски войници, оръжия и взривни вещества от площадката на централата и връщане на атомната електроцентрала под „украински контрол" с установяване на демилитаризирана зона около централата.

Вестник: Украйна успешно използва макети

Според Washington Post украинските военни използват и фалшиви оръжия, за да заблудят нападателите. Те включват дървени копия на съвременни американски ракетни системи, пише вестникът, като се позовава на неназовани високопоставени служители от САЩ и Украйна. По този начин руските въоръжени сили са били принудени да изразходват скъпоструващите крилати ракети "Калибр" за безобидни копия. Предвид успеха производството на репликите е билоразширено.

Украински дезертьор бяга от Херсон в Русия

Кирил Стремусов, заместник-председател на военната администрация в Херсон, е избягал в Русия, съобщават потребители в Twitter. Двете му последни видеопослания са записани в хотел Marriot във Воронеж, на около 200 км от границата с Украйна. Самият украинец Стремусов беше казал в свое изявление, че скоро Украйна ще загине. „Това е степ, в която няма къде да се скриеш", казва той пред New York Times. „Този регион може да се превърне в истински капан за украинските сили“. 

Американски медии: Иран доставя първите безпилотни самолети на Русия

Според статия на американска медия Иран е изпратил първите си безпилотни самолети на Русия за използване в Украйна. Както съобщава Washington Post, позовавайки се на разузнавателни източници, на 19 август вече са доставени поне два вида безпилотни самолети. Те могат да се използват за обстрел на радарни установки, артилерия и други военни обекти. При първоначалните тестове обаче руските въоръжени сили са се сблъскали с множество неизправности.

Мнозинството германци иска преговори за края на войната

Според проучване 77% от германските граждани смятат, че Западът трябва да започне преговори за прекратяване на войната в Украйна. Това става ясно от проучване на института за изследванена общественото мнение Forsa за RTL/ntv "Trendbarometer". 17% смятат, че Западът не трябва да прави това в момента. Според проучването 87% от анкетираните смятат, че е правилно западните правителствени ръководители да продължат да разговарят с руския президент Владимир Путин. 11% не смятат, че това е правилно.

Германското правителство подкрепя по-високи изисквания за издаване на визи за руснаци

Германското правителство се изказа в подкрепа на пълното прекратяване на европейското визово споразумение с Москва, което улеснява влизането на руснаци в ЕС. Подобен подход би могъл да бъде „много добър мост" във вътрешния спор в ЕС относно евентуални ограничения за влизане, заяви министърът на външните работи Аналена Бербок в кулоарите на правителственото заседание в замъка Мезеберг. Тя каза, че подходът е почти по средата между тези, които искат да спрат издаването на визи за руснаци, и тези, които искат да продължат да ги издават както досега. Подобен ход би могъл значително да увеличи разходите и усилията на кандидатите и да позволи на държавите от ЕС да ограничат издаването на визи за Шенгенското пространство.

ЕС проучва възможностите за военно обучение на украинците

ЕС иска да започне подготовка за военна мисия за обучение на украински войници. Държавите членки се споразумяха да започнат необходимата работа за такава мисия за подкрепа, заяви представителят на ЕС по външните работи Жозеп Борел след консултациите на министрите на отбраната в Прага. Мястото и подробностите все още са неясни, но Германия и други държави членки изключиха възможността за обучение на въоръжените сили в самата Украйна. По-конкретно мисията за подкрепа може да включва обучение на украинските сили в области като логистика и защита от ядрени, биологични и химически оръжия. Борел подчерта, че все още не е взето окончателно решение за стартирането на подобна мисия. 

ЕС дарява милиони йодни таблетки

Държавите от ЕС обявиха, че ще дарят на Украйна пет милиона таблетки калиев йодид. „Германия ще отговаря за доставката на таблетите за Украйна", заяви говорител на Европейската комисия. Те ще бъдат използвани като превантивна мярка за защита на хората, живеещи в близост до Запорожската атомна електроцентрала. Таблетките трябва да се използват в случай на изтичане на радиоактивност от атомната електроцентрала. Те би трябвало да предотвратят установяването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза, който е вдишан или погълнат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver да, ето правда, мьi губим по 1200 солдата в сутки. И очень многа танки и другое вооружение. Украинци направа разьобали ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Напредъкът е повече от ясен - по 1200 души фира дневно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: doba: minusrus.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Нас на фронте xyярят, а здесь тpoли гаварют что ничего не стало...ой, ой, павтаряют апорки что сказали им. А мой друг Серьога, кто на фронте, сказал всьо в нашу жопу отива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Е туй ли им беше офанзивата? Два дни медийни атаки и пак затишие. Ще им отуснат ли поредната военна помощ след тези медийни контраофанзиви? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: doba и сега кво... даваш статия дето казва обратното на първата картинка! добре ли си, или да викаме лекар? циритам от статията : Тъй като операцията продължава и Генералният щаб не разкрива подробности..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
doba
преди 1 година
До: khao https://ru.espreso.tv/karta-boevykh-deystviy-v-ukraine-po-sostoyaniyu-na-1100-27-aprelya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: doba хахаха, нова картина на руските анимационни сили ? кефи как стрелката на отстъпление е по дълга, таман за тъъъпанри като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, германски наивники, они верют, что с перегаворьi мьi будем откажемся от перальни и будем верньом что украли! Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
doba
преди 1 година
https://flagman.bg/news/2022/08/31/166192168529679.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още