IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО и САЩ призовават за диалог между Гърция и Турция

Генералният секретар на Алианса посочва, че двете страни могат да се включат във вътрешния механизъм за деконфликтиране

09:45 | 10.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гърция и Турция трябва да започнат диалог, за да намалят напрежението помежду си, заявиха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Столтенберг посочи, че в рамките на НАТО е създаден т. нар. механизъм за деконфликтиране, в който Турция и Гърция могат да се включат, предава БНР.

Във вторник Ердоган повтори завоалираната заплаха за инвазия, отправена през предходните почивни дни. Атина отговори, че е готова да защити суверенитета си.

Блинкън припомни, че Атина и Анкара са важни съюзници на Вашингтон и призова двете страни да общуват помежду си чрез конструктивен диалог.

Припомняме, че Гърция изпрати писма до НАТО и ООН, в които се оплаква от "подстрекателни" изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Атина моли организациите да осъдят поведението на Анкара.

Двете държави - съюзници от Организацията на Северноатлантическия договор, но исторически врагове, са в противоречие от десетилетия по редица въпроси, включително къде започват и свършват техните континентални шелфове и разделянето на Кипър.

В понеделник Европейският съюз (ЕС) изрази загриженост относно изявленията на Ердоган, който обвинява Гърция, член на ЕС, че е окупирала демилитаризирани острови в Егейско море. Турският президент заяви, че Анкара е готова да „направи каквото е необходимо“, когато му дойде времето – изявление, което Атина смята за директна заплаха.

Според турската държавна информационна агенция Anadolu тази седмица Анкара е изпратила писма до ЕС, НАТО и ООН, в които обяснява своята позиция и възгледи по спорните въпроси, вкл. припокриващи се претенции за въздушното пространство, териториалните води и статута на демилитаризация на островите в Егейско море.

Гръцки дипломатически източници казват, че писмото на Турция изкривява реалността и аргументите на страната са неоснователни, като нарушават международното право и подписаните международни договори.

„Отношението на Турция е дестабилизиращ фактор за единството и сплотеността на НАТО и отслабват южния фланг на Алианса в момент на криза“, коментира гръцкият външен министър Никос Дендиас в писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Турско-гръцките връзки се влошават, след като Ердоган обяви, че е „отписал“ гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който лобира срещу продажбата на изтребители F-16 на Турция в Конгреса на САЩ. Оттогава огнената реторика от двете страни, обвиненията в нарушения на морското и въздушното пространство, военните маневри и конфронтациите на международни срещи са обичайни в двустранните връзки.

Показателно е и взаимното пренебрежение, като някои ситуации граничат с абсурда. Гърция попречи на сухопътното командване на НАТО да изпрати поздравително съобщение до Турция на 30 август, който се празнува като Ден на победата и отбелязва решителната военна победа на силите на Кемал Ататюрк през 1922 г. над гръцката армия, окупирала части от Анадола след Първата Световна война.

Турците виждат тази победа, заедно с освобождението на Измир от три години гръцка окупация 10 дни по-късно, като един от основополагащите блокове на Турската република, основана върху пепелта на Османската империя.

Турското министерство на отбраната реагира гневно. „Неприемливо е Съюзното сухопътно командване на НАТО (LANDCOM) да изтрие публикацията в социалните медии, честваща Деня на победата на 30 август и Деня на турските въоръжени сили, като се откаже от волята си пред егоистичното и разглезено отношение на друг член на НАТО“, коментира ведомството в изявление, в което визира Гърция.

„Независимо дали Денят на победата е отбелязан [в публикация], или не, фактът, че победихме през 1922 г. не може да бъде променен“, допълва се в заявлението.

Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още