IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО и САЩ призовават за диалог между Гърция и Турция

Генералният секретар на Алианса посочва, че двете страни могат да се включат във вътрешния механизъм за деконфликтиране

09:45 | 10.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На следващия ден министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар прелетя с изтребител F-16 над Егейско море.

За момента Анкара и Атина изглежда са съсредоточени върху мобилизирането на международна подкрепа за тяхната кауза, вместо да предприемат бързи военни действия. НАТО, Вашингтон и ЕС, притеснени, че напрежението излиза извън контрол и може да доведе до военна конфронтация, заради което постоянно призовават за сдържаност. Гърция и Турция бяха на крачка от война само преди две години, както и през 1996 г. заради о. Кардак/Имя с площ от по-малко от 5 ха, който е необитаем.

Говорителят на Борел Петер Стано призова Турция, а не Гърция, да намали напрежението. „Непрекъснатите враждебни забележки на политическото ръководство на Турция срещу Гърция и гръцкия народ пораждат сериозна загриженост и напълно противоречат на така необходимите усилия за деескалация в Източното Средиземноморие“, коментира той на 5 септември.

„ЕС очаква от Турция да работи сериозно за деескалация на напрежението по устойчив начин и да зачита напълно суверенитета и териториалната цялост на всички държави членки на блока“, допълва той.

Фарук Каймакчъ, заместник-външен министър на Турция, отговори с туит, в който се казва, че всяка деескалация и сътрудничество трябва да се отнася и до гръцката злоупотреба с нейното вето срещу членството на Турция в ЕС и „сляпата подкрепа“ на ЕС за Гърция.

Евангелос Аретеос, гръцки журналист и научен сътрудник в турската програма на Гръцката фондация за европейска и външна политика (ELIAMEP), казва, че Гърция ще се опита да привлече ЕС на своя страна. „Противно на това, което Турция вярва, Гърция не вярва, че ЕС я подкрепя достатъчно срещу Турция“, допълва той.

По думите му новият фактор в уравнението са американско-гръцките отношения, които преминават през исторически връх. „Антиамериканските настроения в Гърция – наблюдавани най-вече отляво на политическия спектър, но също така, до известна степен, отдясно, утихват. В исторически план Гърция никога не е била по-близо до САЩ. От друга страна, отношенията на Турция със САЩ са обтегнати“, посочва той.

Много анализатори смятат, че гръцкият и турският лидери, на които им предстоят избори, използват националистическа, популистка реторика един срещу друг, за да увеличат подкрепата, която ще получат, вместо да ескалират напрежението в истински сблъсък. Аретеос обаче не е сигурен, че спорът с Турция и евентуалното му излизане извън контрол до действително насилие, наистина ще обслужи вота в полза на Мицотакис. „Той дойде на власт с обещанието за просперитет и мир“, припомня експертът и обяснява, че ескалацията на напрежението с Турция може да бъде контрапродуктивна за изборите.

Гьонюл Тул, директор на Центъра за турски изследвания на Института за Близкия изток и автор на „Войната на Ердоган: Борбата на силния човек у дома и в Сирия“, също се съмнява дали Ердоган би спечелил от турско-гръцкия спор. По думите му подобна реторика – със заплаха за пристигане за една нощ, е използвана в Сирия през 2016 г. за мобилизиране на националистическа подкрепа.

„Това обаче не е 2016 г.; Гърция не е Сирия. Освен това, има нова националистическа база, мобилизирана от Iyi, или Добрата партия Тази група е много по-сложна и има други притеснения, като проблемите с имиграцията, корупцията и демократизацията. Те не са толкова лесни за мобилизиране около войнствената реторика срещу Гърция“, заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още