IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 10 млн. души са се увеличили жертвите на робство от 2016 г. насам

Броят на хората, полагащи принудителен труд или встъпили в принудителен брак, достига 50 млн. души миналата година

11:24 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jonathan Wijayaratne/Bloomberg
Снимка: Jonathan Wijayaratne/Bloomberg

Десет милиона повече души са в робство днес по света, отколкото през 2016 г., след като пандемията от коронавирус донесе нова вълна на бедност и крайни условия на труд.

Броят на хората, полагащи принудителен труд или встъпили в принудителен брак, е достигнал 50 млн. миналата година – еквивалентът на почти един на 150 души на Земята. Това показва проучване на Международната организация по труда, правозащитната инициатива Walk Free и Международната организация по миграция, цитирано от Bloomberg.

Пандемията и блокадите са довели до рязко влошаване на условията за мнозина работници, принуждавайки ги да взимат обвързващи заеми или в най-лошия случай да работят принудително. На този фон крайната бедност по света е нараснала за първи път от две десетилетия. Климатичните промени, както и въоръжените конфликти също са причина за несигурност, отбелязва докладът.

Частният сектор отговаря за 86% от този вид робство, като над половината от принудителния труд е извършван в страни със средни към високи или с високи доходи. Най-голямата част от принудителния труд, полаган от пълнолетни, е в сектора на услугите, производството, строителството, земеделието и домашната работа.

„Съвременното робство е антитезата на устойчивото развитие. И все пак през 2022 г. то продължава да подкопава нашата световна икономика“, коментира Грейс Форест, директор на Walk Free. „Във време на преплитащи се кризи искрената политическа воля е ключът към прекратяването на тези нарушения на човешките права“, допълва тя.

Жените и мигрантите са особено изложени на риск, когато става въпрос за робство, става ясно от доклада. Има три пъти по-голяма вероятност мигрантите да се окажат да работят под принуда, отколкото тези, които не са. Жените пък са изправени пред най-голям шанс да се окажат обект на физическо или сексуално насилие, става ясно от данните.

Някои от стъпките за борба с робството включват увеличаване на минималната възраст за брак до 18 години без изключения и по-строги мерки за справяне с принудителния труд и трафика, посочват още авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още