IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг може да се превърне в пристан на руския бизнес, бягащ от санкциите

Китайските власти са дружески настроени към Москва и отказват да налагат западните санкции

16:24 | 11.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските компании, включително и държавните, търсят място, където да се приютят от санкциите на Запада, пише Bloomberg. Някои компании вече бягат към Дубай, но алтернатива може да бъде и Хонконг. Много руски бизнесмени са се свързали с авдокатски кантори, които да им помогнат да намерят "по-приятелска юрисдикция" от места като Ню Йорк и Лондон, коментира Шърман Йен, управляващ партньор в ONC Lawyers.

Според източници на Bloomberg още поне две адвокатски кантори от континенталната част на Китай са ангажирани от руски компании, за да бъде намерен пристан от санкциите на Запада. Някои от тях просто ще се регистрират на територията на китайския административен район със специален статут, но ще продължат дейността си в Русия.

Докато китайските власти са в дружески отношения с Москва и отказват да налагат санкции заради войната в Украйна, Хонконг ще предлага и алтернатива за руските капитали. Вече има и първите признаци - преди седмица яхтата на стойност 500 млн. долара на Алексей Мордашов акостира на пристанището в Хонконг. Милиардерът се сочи като третия по богатство човек в Русия и е най-големият акционер в "Северстал". Западът наложи санкции срещу Мордашов заради близките му контакти с руския президент Владимир Путин.

Въпросът сега е дали банкерите и счетоводните компании в Хонконг ще приемат идеята да работят с руските фирми, излагайки се на риск от вторични санкции. Дори и китайски банки, които работят в Хонконг, избягваха операции с физически и юридически лица, попаднали под санкциите на САЩ заради потушаването на протестите през 2019 г.

Преди няколко дни и Държавният департамент на САЩ изказа опасенията си, че Хонконг може да бъде използван, за да бъдат избегнати санкциите. Говорителят на институцията отбеляза, че репутацията на Хонконг като финансов център зависи от желанието му да спазва международните закони и стандарти. Според институцията бизнесът с руснаци, които са под санкциите на редица държави, повдига въпроси относно "прозрачността на бизнес средата".

Някои от руските гиганти вече са в Хонконг. Например "Русал", която е под санкции от 2019 г., е на местната фондова борса. Източници на Bloomberg твърдят, че сега голям брой руски компании, сред които търговци на дребно и предоставящи финансови услуги, искат да я последват.

Ново седалище търси и регистрираната на о. Джърси Polymetal International. Акциите на компанията, която има активи в Русия и в Казахстан, се търгуват на Лондонската фондова борса и на Московската фондова борса. Ръководството ѝ иска да раздели бизнеса си, но с указ на руския президент са забранени трансакциите на компании, регистрирани във "вражески държави".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още