IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гилбърт Маккол: След Brexit търговските отношения на България и Великобритания остават добри

IT секторът е успешен пример за сътрудничество, заяви председателят на Британско-българската бизнес асоциация

14:33 | 24.10.22 г.

За да се задълбочат търговските отношения между България и Великобритания, трябва да покажем успешни примери на сътрудничество, които вече съществуват – IT секторът е един от тях. Това заяви Гилбърт Маккол, председател на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Маккол посочи, че след Brexit търговските отношения между България и Великобритания остават добри. „Brexit донесе проблеми за определени компании и все още има какво да се направи, пътят не е извървян докрай…“, коментира събеседникът.

Той акцентира, че голямата част от бизнеса между България и Великобритания е в сферата на услругите, не толкова със стоки, които се обменят. А ефектът от Brexit оказва повече влияние върху придвижването на стоки през границите. Повечето български компании с бизнес на Острва успяха да настроят системите си, допълни той.

Експертът не очаква раздялата между Кралството и Европейския съюз да доведе до големи промени в отношението към британския бизнес. „Ако валутата поевтинее, това ще помогне на износа...“, посочи гостът.

Маккол коментира и политическата криза във Великобритания, след като премиерът Лиз Тръс подаде оставка. Според него зад отказа на Борис Джонсън от надпреварата за лидерството на консерваторите може би се крият затруднения да се съберат необходимите 100 гласа подкрепа – въпреки че екипът му обяви обратното. Разследването срещу Джонсън заради подвеждане на долната камара на парламента по отношение на ограниченията за Covid „също би хвърлило сянка върху неговия мандат като премиер“, изтъкна Гилбърт Маккол.

„В Консервативната партия има много голямо разделение. Ако допуснем, че Риши Сунак победи в надпреварата и партията застане зад него – възстановяването може да бъде бързо. Но все още има много разногласия, които могат да доведат до известни проблеми“, смята събеседникът.

По отношение на трусовете на британските пазари Маккол заяви, че инфлационният натиск, увеличаването на цените на енергията и на разходите за живот са предизвикателство, което тревожи инвеститорите, но то е валидно навсякъде по света. Ключов за сътресенията, по негови думи, е „минибюджетът", в който премиерът в оставка Лиз Тръс обяви намаляване на данъците с около 45 млрд. лири, без да се обясни как ще се попълни тази разлика във финансирането. „Пазарите усетиха, че това е твърде рисковано, което доведе до спад в паунда и увеличаване на лихвените проценти“, посочи Маккол.

Според Маккол има вероятност Великобритания вече да е в рецесия или да изпадне в техническа рецесия по-късно през тази година и през 2023 г. За него ключово в момента е разумното финансово управление.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още