IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска енергийна компания готова да инвестира над 1 млрд. евро в Северозападна България

Това би била най-голямата еднократна инвестиция в историята на българската икономика, съобщи Министерството на икономиката след среща с Profine Energy

19:09 | 07.11.22 г. 1
Снимка: Министерство на икономиката
Снимка: Министерство на икономиката

Германската енергийна компания Profine Energy GmbH е заявила интерес към инвестиция от над 1 млрд. евро в региона на Северозападна България. Това стана ясно по време на среща между служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на компанията, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство. При реализиране на вложението това би била най-голямата еднократна инвестиция в историята на българската икономика.

Министърът е уверил представителите на германския бизнес, че могат да разчитат на пълна подкрепа на държавата за ускоряване на административни процедури при реализиране на инвестиционните намерения.

Никола Стоянов е представил възможностите за насърчителни мерки, от които инвеститорът може да се възползва. „Зная, че вече сте в контакт с много германски компании, които са избрали България. Сигурен съм, че ще се убедите и от тях – германският бизнес се чувства добре у нас и редица фирми планират нови разширения“, подчерта Никола Стоянов.

От срещата е станало ясно, че германската компания е в много напреднала фаза на вземане на своето решение за инвестиция в България. Започва подготовката на меморандум, в който Profine Energy писмено ще заяви интерес към инвестицията.

Profine Energy GmbH е съвместна компания за енергийни услуги на Profine Group, Германия и Wirth Group, Германия. Те имат инвестиционни интереси в областта на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. В момента се учредява дъщерно дружество на германската компания по българското законодателство.

„Целта му е разработването и последваща реализация на фотоволтаични централи в България“, потвърждават от германската компания. Сериозността на намерението за инвестиция е било потвърдена по време на срещата лично от изпълнителния директор на групата д-р Петър Мрьослик и Маркус Вирт, председател на борда на Wirth Gruppe.

В края на юни от Profine Energy съобщиха, че задачата на енергийната компания е да направи 29-те локации на групата в 23 държави до голяма степен независими от текущото развитие на цените на електроенергията и големите енергийни компании със собствени фотоволтаични системи. Целта е да се повиши надеждността на доставките и рентабилността на локациите. Дъщерните дружества на Profine Group ще спомагат за осъществяването на енергийния преход и активната защита на климата.

Profine Energy ще участва в национални и международни енергийни проекти. Целта на компанията е да предоставя услуги в областта на възобновяемите енергийни източници в Германия и чужбина. Това включва планиране на проекти, разработване, изграждане и експлоатация на фотоволтаични системи заедно със съхранение на батерии и системи за регенеративно производство на енергия от вятър и биомаса. Предвидени са конкретни проекти и услуги за партньорски компании. Клиентите на Profine Group могат да се възползват от ноу-хауто на доставчика на енергийни услуги и да проектират собственото си енергийно бъдеще по екологичен и климатичен начин със своите компании в съвместни проекти с Profine Energy.

От Profine Group съобщават, че под марките KBE, KÖMMERLING и TROCAL произвеждат PVC профили за прозорци и жилищни врати, ролетни системи и PVC плоскости. Консолидираният оборот на компанията е над 900 млн. евро, а производственият капацитет е приблизително 450 хил. тона профили годишно. Profine Group има над 3 хил. служители в 29 обекта в 23 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
khao
преди 1 година
обаче кефи как за големите, чужди инвеститори ... министърчето е готова да погази (не да ги махне така че на всички да им е ОК) всякви бюрократични процедури... за нашия дребен бизнес му е през шнура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още