IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Трябва да преживеем зимата, независимо колко тежка ще е

Украинският главен прокурор говори за „драстично“ увеличение на сексуалното насилие от страна на руснаци

06:57 | 05.12.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Володимир Зеленски. Снимка:  EPA/SERGEY DOLZHENKO
Володимир Зеленски. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

С настъпването на зимата украинският президент Володимир Зеленски призова народа към издръжливост и устойчивост. „Врагът много се надява да използва зимата срещу нас: да превърне зимния студ и трудностите в част от своя терор", каза той в ежедневното си видеообръщение в неделя вечерта. „Трябва да направим всичко възможно, за да оцелеем през тази зима, независимо колко сурова е тя". Да издържиш тази зима, каза той, означава да издържиш всичко.

Русия има предимство в ракетите и артилерията, казва Зеленски. „Но ние имаме нещо, което окупаторът няма и няма да има. Ние защитаваме нашия дом и това ни дава най-голямата възможна мотивация", подчерта украинският президент. Украинският народ се бори за свобода и защитава истината, каза той.

„За да оцелеем през зимата, трябва да бъдем по-издръжливи и по-единни от всякога", призова Зеленски.

Зимата на войната: UNHCR очаква още разселени хора в Украйна

Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR) очаква по-скоро увеличаване на броя на разселените лица в Украйна, отколкото мащабно движение на бежанци към страните от ЕС поради продължаващата руска агресивна война. „Най-вероятният сценарий е по-нататъшно разселване вътре в Украйна", заяви ръководителят на UNHCR Филипо Гранди в интервю за Der Spiegel, публикувано в неделя. „Надявам се, че няма да има ново голямо движение на бежанци". Същевременно той прави уговорката: „Но войната е непредсказуема“. 

С оглед на зимните условия и продължаващите руски атаки срещу гражданската инфраструктура на страната, особено срещу съоръженията за доставка на електроенергия и отопление, напоследък се появяват опасения, че много повече украинци могат да избягат в ЕС. Германският посланик в Лондон Мигел Бергер, например, изрази подобно мнение в неделя. „Ние сме много загрижени за това, защото тези атаки срещу енергийната инфраструктура означават, че много хора могат да бъдат принудени да напуснат Украйна при ниски температури“. 

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари е довело до най-голямото разселване на хора от десетилетия насам. Едва в началото на ноември Гранди заяви в Ню Йорк, че от началото на войната около 14 млн. души са били прогонени от домовете си. Според доклада почти 8 млн. души са потърсили закрила в чужбина, като един милион от тях са в Германия.

Руски ракети удрят Запорожие

Няколко руски ракети удариха град Запорожие в понеделник вечерта. Мишени са били промишлени сгради и обекти от енергийната инфраструктура, съобщи държавната агенция Unian. Не е предоставена информация за евентуални жертви или за размера на щетите.

Украинско правосъдие: драстично увеличение на сексуалното насилие от страна на руснаци

Украинският главен прокурор Андрий Костин осъди „драстичното увеличение" на сексуалното насилие от страна на руските войници. В резултат на руската агресивна война са засегнати всички полове и възрастови групи, както децата, така и възрастните хора, казва Костин пред Funke Mediengruppe и френския вестник Ouest-France  (в изданията им от понеделник). Той твърди, че руските войници са използвали сексуално насилие умишлено - като „военен метод за унижаване на украинците".

Преди четири месеца, казва той, са били регистрирани само 40 случая на сексуално насилие, а сега те са повече от 110. „Тенденцията е силно нарастваща". Освен това, каза той, има голям брой нерегистрирани случаи. „В много случаи руските войници изнасилват, измъчват и убиват хора. Изнасилванията често се извършват пред очите на роднини и деца", казва Костин. Окупираните територии са особено засегнати. Руските командири често заповядват или поне подкрепят изнасилванията, казва Костин. Първоначално изявленията на главния прокурор не могат да бъдат проверени по независим начин.

Според Костин от началото на войната преди девет месеца в Украйна са загинали близо 8500 цивилни, сред които 440 деца. Повече от 11 000 цивилни са ранени. Главната прокуратура е регистрирала досега 50 197 случая на военни престъпления, каза той пред вестниците.   Тетяна зарежда печка с дърва в апартамента си в разрушен жилищен блок в Горенка, близо до Киев. Тетяна и съпругът ѝ Ихор се завръщат в апартамента си през април, след като жилищният блок е повреден от руски обстрел по време на боевете в Киевска област през март миналата година. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK Тетяна зарежда печка с дърва в апартамента си в разрушен жилищен блок в Горенка, близо до Киев. Тетяна и съпругът ѝ Ихор се завръщат в апартамента си през април, след като жилищният блок е повреден от руски обстрел по време на боевете в Киевска област през март миналата година. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Над 13 млн. тона селскостопански продукти са изнесени от украинските пристанища през „зърнения коридор“

В рамките на „зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи днес министерството на националната отбрана на Турция. По данни на министерството от подписването на споразумението за износ на зърно от украинските пристанища са отплавали 524 кораба със селскостопанска продукция. Количеството пшеница, царевица, ечемик и други селскостопански продукти, изнесени през зърнения коридор, надхвърля 13 милиона тона, уточни министерството на отбраната. На 22 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подписаха в Истанбул споразумение за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища.  Документът беше подписан от представители на Украйна, Русия, ООН и Турция.

НАСА: Русия е ожънала пшеница за 1 млрд. долара в Украйна тази година

Русия е ожънала пшеница за около 1 млрд. долара в Украйна тази година, заяви НАСА. Изследването, проведено от космическата агенция на САЩ заедно с няколко партньорски институции, се основава на сателитни снимки и моделиране. Според НАСА в украинските територии, които не са под контрола на властите в Киев, са били ожънати около 5,8 млн. тона пшеница.

Иначе тази година в Украйна са били ожънати общо приблизително 26,6 млн. тона пшеница - значително повече от прогнозното количество. 22 процента от реколтата е прибрана в райони, които са под руски контрол, най-вече в източната част на страната. Макар тазгодишният добив да е по-малък от рекордните 33 млн. тона, регистрирани миналата година, той все пак е близо до средното равнище през последните пет години от 27,9 милиона тона.

Какво ще е важно в понеделник (5 декември) 

От този понеделник нататък суров петрол от Русия може да се внася в Европейския съюз само в изключителни случаи. Основанието за ограничението на вноса е регламент за санкции, приет от 27-те държави членки през юни заради руската агресивна война срещу Украйна. Той влезе в сила скоро след решението, но предвиждаше преходни периоди за петролното ембарго. От този понеделник влиза в сила и регламент, който принуждава Русия да продава в бъдеще петрол на купувачи от други държави за максимум 60 долара за барел. Русия вече заплаши с контрамерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Biso
преди 1 година
До: zelka007 . Защо не разкажеш на по-младите за колониалното минало на някои европейски държави. За робството в САЩ. За войната във Виетнам и убитите 3,8 милиона военни и цивилни. За половин милион иракски деца загинали докато САЩ и съюзници търсеха химическите оръжия на Садам. Напомни и за Хитлер с 27 милиона руснаци, загинали във втората световна. Това малко за протокола, че иначе изкривяваш картината. Бомбите в Хирошима и Нагазаки. Напомни ни и за боевете на Шипка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: doba... Когато си съсед на най-мирната държава в света , или имаш договор с най-сигурният и предвидим газодоставчик в света , така се случва ... И това е от векове , не е от този век ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Дотам ли я докара, Володомире. 'Да преживеем зимата'. Това в XXI век, в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още