IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лаура Кьовеши поиска отнемане на имунитета на Ева Кайли

Главният прокурор се позова на доклад от разследване, свързано с подозрение за измама в ущърб на бюджета на ЕС

19:45 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска премахването на имунитета на двама гръцки членове на Европейския парламент - Ева Кайли и Мария Спираки, заради подозрения за извършване на измама, съобщава Euronews.

„Въз основа на доклад от разследване, получен от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), има подозрение за измама в ущърб на бюджета на ЕС във връзка с управлението на парламентарните надбавки и по-специално по отношение на възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници “, изтъква главният прокурор. „В съответствие с приложимото национално законодателство г-жа Кайли и г-жа Спираки имат право на презумпцията за невиновност“, добавя Кьовеши.

Съгласно законодателството на ЕС членовете на ЕП не могат да бъдат обект на каквато и да е форма на разследване, задържане или съдебно производство поради изразено мнение или гласуване в качеството им на демократично избрани законодатели.

Ева Кайли е евродепутатът, който се озова в центъра на корупционния скандал, разтърсил наскоро Брюксел. Тя беше арестувана в петък, заподозряна в незаконно лобиране в полза на страна от Персийския залив, за която се смята, че е Катар.

По-рано в четвъртък председателят на ЕП  Роберта Мецола обяви реформи, за да предотврати нови корупционни скандали, като този с Ева Кайли.

"Разследването на представители на Европейския парламент вреди на парламента като институция, на демокрацията в Европа и на ценностите, които изповядваме. Ще трябва отново да изградим доверието, което ни отне години, а трябваше само миг за да бъде разрушено", заяви Мецола.

Пакетът реформи трябва да бъде готов през новата година и ще включва укрепване на системите за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, забрана на всички неофициални групи за приятелство, преглед от полицията на вътрешния етичен кодекс на Европейския парламент и пълен и задълбочен преглед на начина, по който взаимодействаме с трети държави.

Изслушването на Ева Кайли от съда в Брюксел бе отложено за 22 декември. Същевременно бяха разпитани другите трима задържани при мащабната акция - мъжът, с когото тя живее на семейни начала - Франческо Джорджи, асистент на бившия италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, както и самият той, а също и генералният директор на неправителствената организация - "Няма мир без справедливост" Николо Фига-Таламанка.

Кайли е обвинена във вземане на подкуп и лобиране в полза на Катар, който е домакин на световното футболно първенство. В резултат на операцията са иззети около 1,5 млн. евро в брой и са запечатани офиси на Европарламента в Брюксел и в Страсбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още