IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски пристигна във Вашингтон, САЩ дават ракетни системи Patriot на Украйна

Двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция и ще направят обръщение пред съвместно заседание на двете камари на Конгреса

22:30 | 21.12.22 г. 10
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски започна драматично посещение във Вашинготн в сряда и заяви, че ще поиска помощ от президента Джо Байдън за засилване на отбраната на Киев срещу опустошителното нашествие на Русия, предава Ройтерс. 

Политическият съветник на Зеленски Михайло Подоляк заяви по-рано, че посещението на украинския президент, първото му в чужбина след като Русия навлезе в Украйна преди 300 дни, показва дълбокото доверие между Киев и Вашингтон и му дава възможност да обясни от какви оръжия се нуждае страната му.

„Ще проведа поредица от преговори за засилване на устойчивостта и отбранителните способности на Украйна“, заяви Зеленски в съобщение в Телеграм, което допълни със свои снимки на американска земя, докато се подготвя да се отправи за разговори с Байдън в Белия дом.

„Следващата година трябва да върнем украинското знаме и свобода на цялата ни територия, за целия ни народ“, допълни той.

Облечен в отличителната си маслиненозелена униформа и пуловер, Зеленски пристигна в Белия дом. Той се срещна с Байдън и съпругата му на моравата и Байдън поведе украинския президент с ръка на гърба му.

В кратко изявление преди да се отправят за разговори Байдън повтори американската подкрепа за Украйна срещу кръвопролитията на Русия и заяви, че Вашингтон подкрепя желанието на Киев за справедлив мир. 

Двамата президенти ще участват в съвместна пресконференция, след което ще се отправят към Капитолия за обръщение пред съвместното заседание на американския Сенат и Камарата на представителите.

Преди пристигането на Зеленски държавният секретар Антъни Блинкен обяви, че САЩ ще предоставят военна помощ за още 1,85 млрд. долара на Украйна, включително зенитно-ракетни системи Patriot, за да ѝ помогнат да отблъсква руските ракетни нападения.

Смята се, че ракетните системи Patriot са едни от най-съвременните американски системи за въздушна отбрана, като предлагат защита срещу щурмови самолети, както и срещу крилати и балистични ракети.

„…Оръжия, оръжия и още оръжия. Важно е лично да обясним защо се нуждаем от някои видове оръжия“, заяви Подоляк. „По-конкретно бронетранспортьори, най-новите системи за противоракетна отбрана и ракети с голям обсег“, допълни той.

Говорителят на Националния съвет за сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви пред MSNBC, че със Зеленски ще бъдат обсъдени възможности за дипломатически изход от конфликта, но той няма да бъде подлаган на натиск за мирни преговори.

Кърби допълни, че Вашингтон не вижда признаци руският президент Владимир Путин да има желание да съдейства за постигането на мир.

Кремъл съобщи в сряда, че не вижда шанс за мирни преговори с Киев. На пресконференция говорителят Дмитрий Песков заяви, че продължаващите западни доставки на оръжия за Украйна ще доведат до "задълбочаване" на конфликта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 добре си се описал, но ние вече те знаем! Даже според мен две клетки са ти много, макс е една ! ... втората почина след началото на войната докато се опитваше да прави съчинения! :D:D:D Точно така... измисли си причина да си починеш, че днес е лош ден за руссската *** и май леко по леко и твоя едноклетъчен мозък започва да го осъзнава! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Колко удобен, подреден и разбираем е светът на примитивното същество с две мозъчни клетки. Разделяш света на две и всичко си идва по местата: ние-вие, мое-твое, черно-бяло, харесвам-не харесвам, искам-не искам, вярвам-не вярвам. Бързо, лесно, вкусно. Забавлявай се, на мен ми се отвори нещо друго за днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 войната за вас приключи... нито имате ресурс, нито хора за дълга война... нито икономиката ви ще издържи! Скааапаняци сте... разбери го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Според ***,илът Песков, даването на ПВО системи на Украйна, за да защитава територията и гражданите си от терористичните набези на ордата задълбочавало конфликта...Мисля,че подобна теза дори няма нужда от коментар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... И аз мисля , че ще се справим , щом МВФ и СБ обсъждат начините за възстановяване и организират нещата вече , явно имат нещо в предвид ... :))) ... Самите рaшисти се карат помежду си , в ток политическите им коментарни студия неква истерия и налудничави и безсмислени реплики . Виж близките му царедворци вече говорят различни неща , той маже след тех ... Омазването и разногласията са доста очевадни вече , икономиката не могат повече да я държат , рублата я изпускат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Ти чак сега ли осмисляш факта , колко дивизии концентрира НАТО по източната граница и колко танкове и бронирани машини се разгърнаха ... ?! ... Киев за 3 дена (планирали са за 24 часа дори) , Берлин за 1 седмица , Лисабон след месец ... :))) ... А може да договарят във Вашингтон къде да спрат украинците , на границата или да направят контролна гранична зона на 30км до Курск и Белгород ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Нещата засега изглеждат добре за нас (ЕС, НАТО) и зле за враговете ни. Все пак да не подценяваме лудостта, отчаяността, глупостта и жаждата за унищожение на руснаците. При положение, че жертва животите на останалите народи от федерацията, не трябва да очакваме някаква джентълменско поведение и проява на морал за такива като нас. А за такива като Амеба007 - плашиш се правилно кУпеле - колкото и *** да въртиш тука на Путин, нема те пожали ако се стигне до нас :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
Хох ... друзя антиваксъре-газовици , зачетох какви боеприпаси включва новата помощ за Украйна ... 20х незнам си кво , 30х незнам кво ... и са най-интересното --> 100х 122мм танкови боеприпаса ... :))) ... некой диванен аналитик да обясни що са им 100х танкови боеприпаса , след като уж им били унищожили и без това мижавата армия ... Да не би да рaшистите да се подготвят за нов масиран жест на добра воля ?! Скоро ?! По случай рассийската коледа в началото на януари ... Мдааа , добри хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Със сигурност са взели някого насериозно. Дали украинците, или американците, но се стягат за голяма и сериозна война. Както и американците. Не знам какви кадри гледаш из млежата от Москва, но ешелоните с пътуващи танкове - и руски и американски - едните на запад, другите на изток, също могат да се видят в мрежата. Не разбирам, обаче, защо това предизвиква у теб такова щастие? Нали знаеш, че истинската война няма нищо общо с World of Tanks, от където явно черпиш ентусиазъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
Ракети с голям обсег и бронирани машини .. :))) ... Хехе ... Некви кадри се въртят из мрежата , около масква разполагат нови комплекси С300 ... Некой вече взима доста сериозно украинците , щото скоро ще могат да обстрелват кремля ... :))) ... Мдааа , нечестивият занулен детеубиец усеща жегата зад врата си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още