IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски ще посети САЩ в рамките на първата си визита в чужбина от началото на войната

Украинският президент подкрепи военните в най-горещата точка на фронта в момента - непрекъснато обстрелвания Бахмут

07:22 | 21.12.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Архив, Снимка: President.gov.ua
Архив, Снимка: President.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи първата си визита извън Украйна от началото на войната, предава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Тя би била знакова - във Вашингтон, където ще се срещне с американския си колега Джо Байдън и ще се обърне лично пред двете камари на американския Конгрес. В 8 часа българско време в сряда Белият дом официално потвърди визитата на украинския лидер, която ще се осъществи по покана на американския президент. 

Последната командировка на Зеленски извън Украйна беше на 19 февруари за участие в Конференцията за сигурност в Мюнхен, показва справка на сайта на Офиса на украинския президент.

Зеленски и Байдън се срещнаха в Белия дом в края на август 2021 година.

Според Bloomberg посещението е свързано с предстоящ анонс на администрацията на Белия дом, че САЩ ще предоставят противоракетни системи Patriot - ход, който посолството на Руската федерация в САЩ описа като "червена линия".

По време на посещението си президентът Байдън ще обяви нов значителен пакет от мерки за подпомагане на сигурността, за да помогне на Украйна да се защити от руската агресия, съобщи още Белият дом. Посещението ще подчертае твърдия ангажимент на Съединените щати да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, включително чрез предоставяне на икономическа, хуманитарна и военна помощ.

Володимир Зеленски се обърна чрез видеовръзка към Конгреса още през март, призовавайки САЩ да "затворят" небето над Украйна, за да бъдат защитени жителите на страната. Тогава обаче Западът беше предпазлив към подобни стъпки, опасявайки се от ескалация на конфликта. Зеленски коментира пред Конгреса, че рано или късно това ще бъде направено, въпросът е колко живота ще бъдат загубени от забавянето.

Няколко месеца по-късно първата дама на Украйна, съпругата на Зеленски, посети Конгреса на САЩ и проведе двустранна среща с президента на САЩ Джо Байдън.

Напрежението в Бахмут остава

На ден 300 от началото на пълномащабната война в Украйна Володимир Зеленски посети най-горещата точка от фронтовата линия - Бахмут. Видеата от срещата му с войници подсказват, че действително украинският държавен глава има намерение да пътува до САЩ - защитниците на града му връчиха украинско знаме с послание, което той да предаде на Конгреса, а един от наградените войници му подаде току-що получения медал и поръча да го предаде на Джо Байдън.

"Така не може. Разбира се, всичко ще предам, но вие също ще получите своя медал, защото го заслужавате", коментира украинският държавен глава.

Бахмут остава най-горещата точка на фронта, потвърждават и от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Продължават и обстрелите с артилерия по населени места в Херсонска и Запорожка област.

Русия усилва натиска към Беларус

Визитата на руския президент Владимир Путин в Минск се разглежда от Института за изследване на войната (ISW) като усилване на натиска към Беларус да се присъедини под някаква форма с участие във войната в Украйна. Президентът Александър Лукашенко има все по-малко мотиви да отказва, допълват още анализаторите.

Те припомнят, че през 2020 година страната отказа да използва ракетните комплекси С-400, за които на 20 декември имаше съобщения, че вече са на въоръжение в Беларус. Според анализаторите това е първата малка отстъпка. Русия може да управлява системите чрез съвместен тренировъчен център и други представители на своето постоянно военни присъствие в Беларус, което е факт още от пролетта на 2021 година.

Беларуски източници съобщават за увеличаване на руско въоръжение в страната - около 30 руски танка Т-80 са разположени в Беларус на 20 декември. Засега украинското разузнаване на вижда признаци за формиране на ударни групи в Беларус, които да бъдат използвани за нахлуване в Украйна.

Путин награди свои приближени

Руският президент Владимир Путин награди свои приближени, сред които и главният редактор на Russia Today Маргарита Симонян и други чиновници, които дори не са участвали в "специалната военна операция" в Украйна. Тази церемония, на фона на посещението на Зеленски в Бахмут, предизвика вълна от недоволство в Русия. Руският президент Владимир Путин (в средата) разговаря със старши лейтенант Степан Белов и майор Константин Широков след церемонията по връчване на държавни отличия за постижения в областта на образованието, науката, медицината и здравеопазването, промишлеността, селското стопанство, морския транспорт и други области в Екатерининската зала на Кремъл в Москва. Снимка: EPA/VALERY SHARIFULIN/ KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT Руският президент Владимир Путин (в средата) разговаря със старши лейтенант Степан Белов и майор Константин Широков след церемонията по връчване на държавни отличия за постижения в областта на образованието, науката, медицината и здравеопазването, промишлеността, селското стопанство, морския транспорт и други области в Екатерининската зала на Кремъл в Москва. Снимка: EPA/VALERY SHARIFULIN/ KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Някои от военните наблюдатели коментират, че руските военни в Донбас нямат достатъчно сили, за да извършат ефективен удар срещу украинския президент дори и по време на посещението му на първата линия на фронта. В началото на декември Зеленски посети и Славянск.

Путин иска да определи военни цели за 2023 г.

Междувременно руският президент обяви среща с разширеното ръководство на своите въоръжени сили. Срещата в сряда ще „обобщи дейността на въоръжените сили" за 2022 г. и ще „определи военните задачи за следващата година“, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС, като цитира президентската администрация на Русия. Във вторник Путин определи ситуацията в четирите региона в южната и източната част на Украйна, които иска да анексира, като „изключително трудна“. 

Германия иска от Си да повлияе на Русия

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер разговаря по телефона с китайския лидер Си Дзинпин и го помоли да убеди Путин да прекрати войната. В разговор, продължил около час, Щайнмайер е подчертал общия интерес на Европа и Китай за прекратяване на войната, съобщиха от канцеларията на федералния президент. „Той помоли Си да използва влиянието си върху Русия и да повлияе на Путин в този смисъл“. 

Други събития от вчерашния ден накратко:

  • Руското министерство на правосъдието подаде молба до московски съд за забрана на Московската хелзинкска група (МХГ) - най-старата руска правозащитна организация, която все още е активна. Представители на МХГ вече са били информирани за това, заяви представител на руския Съвет по правата на човека според информационна агенция Интерфакс. 
     
  • Великобритания изпраща спални чували и палатки на украинската армия. „Очакваме до Коледа да доставим още 10 000 единици оборудване за студено време", заяви министърът на отбраната Бен Уолъс. 
     
  • Въпреки постоянните ремонти украинската столица Киев продължава да се бори с проблеми с електрозахранването след руските атаки с дронове. Части от метрото бяха временно спрени, както пише кметът Виталий Кличко в Telegram.
     
  • Според британското военно разузнаване публичните изяви на руския президент с неговите военни служат, наред с другото, за да представи на хората си лицата, отговорни за провалите на фронтовата линия. 
     
  • Украйна получи безвъзмездна помощ от САЩ в размер на 2 млрд. долара. Това е вторият транш от пакета в размер на 4,5 млрд. долара, предоставен от САЩ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 това си е поредната ти лъжа... хахаха! беден и неук опоркаджия! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: *The two men will also discuss what ending the war may take a sensitive conversation that US officials have insisted will not involve pressuring Zelensky to accept any concessions.* - В никакъв случай! Ще си го докарат с военен самолет, за да му се помолят. *https://edition.cnn.com/2022/12/21/politics/zelensky-biden-washington-visit-ukraine-russia-war/index.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Това си е спешно привикване. Има зор, а явно дистанционното нещо не работи добре. Ще трябва на място да му се направи инструктаж, ако преценят специалистите - и лоботомия, за да спре да пречи на преговорите, които вече стават спешни за САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Кисимов щом и екстрасенсите са казали.. :D така ще е, нема друг вариант!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 13
Кисимов
преди 1 година
Зеленски избяга зад океана. Според екстрасенсите през 2023 ще бъде заменен и през март ще има примирие и после отпадане на санкциите, но пограничните спорове щели да продължат още четири години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Ем ще иде , що да не иде ?! Да набележат нерегламентираните места за пафкане на папироси от нефелните opkи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още