IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Износът от България и ЕС към Австралия ще се засили след 2023 г.

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Австралия може да увеличи износа към Австралия, коментират Йоана Кехлибарова и Димитър Стоименов от БАБК

11:58 | 26.01.23 г.

Стокообменът между България и Австралия не надвишава 50 милиона щатски долара годишно, което означава, че потенциалът за развитие е изключително голям. Надеждите са, че до края на годината ще се финализира Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Австралия, което ще доведе до бум в търговските отношения, като малките и средни европейски компании, включително и българските, ще засилят чувствително износа си. Това прогнозираха в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Йоана Кехлибарова, председател на Българо-австралийската бизнес камара (БАБК), и Димитър Стоименов, член на управителния ѝ съвет.

Тяхното гостуване е свързано с отбелязването на Деня на Австралия, 26 януари. Българо-австралийската бизнес камара се присъединява към празника на 26 милиона австралийци, които отбелязват годишнината от заселването на страната през 1788 година.

„България има много стоки и услуги, които би могла да предложи. Вносът от Австралия трудно може да се установи като цифра, защото много австралийски компании имат клонове и хъбове в Европа и когато вносът е осъществен от Обединеното кралство, например, тези стоки се отчитат от нашата статистика като внесени от Великобритания“, обясни Кехлибарова.

Едно от най-големите пера за внос от Австралия в България представлява австралийската вълна, като в Сливен има австралийски инвеститор, който осъществява съществена част от този внос.

България изнася към Австралия млечни продукти, семена на маслодайни растения, а също части за реактори и някои елементи за тежки машини. Съществена част от стокооборота и в двете посоки попада в сферата на фармацевтичните продукти, като хранителни добавки, козметика, продукти за ветеринарна медицина.

"Австралия е световен лидер в животновъдството и имаме какво да научим от тях в тази област. Има много засилен интерес в минното дело, рекултивацията на стари мини, проектирането на мини в България за Австралия. Има компании, които работят по такива проекти. Австралия е много голяма икономика и има интерес и към инфраструктурни проекти в България", посочи Стоименов.

Той се надява, че след приемането на договора за търговия между ЕС и Австралия заради падащите митнически ставки да има много засилена вълна от износ към Австралия, както и повече местни австралийски продукти да се появят и на българския пазар.

Ще се ориентират ли австралийските инвеститори към българските софтуерни специалисти? Ще може ли напрегнатата геополитическа обстановка да способства за по-бързото задвижване на преговорите по търговското споразумение? Защо българската общност в Австралия и Нова Зеландия може да се нарече "дипломат №1" в тази отдалечена част на света?  Какъв е потенциалът в двустранните ни отношения в областта на туризма?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още