IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има данни за ролята на Путин в свалянето на MH17

Вероятно руският президент е замесен в доставката на ракетата, с която е свален самолетът 

20:56 | 08.02.23 г. 2
Реконструирани останки от самолета. Снимка: Bloomberg
Реконструирани останки от самолета. Снимка: Bloomberg

Според международните следователи руският президент Владимир Путин е изиграл активна роля в свалянето на пътническия самолет MH17 над Източна Украйна през юли 2014 г. Това става ясно от прихванатите телефонни разговори, твърди екипът от следователи. Има „сериозни индикации", че решението е взето от президента Путин. Разследващите обаче не разполагат с преки доказателства, че Путин е одобрил и свалянето на самолета.

Разследващите основават заключението си, че руският президент вероятно е лично отговорен за доставката на ракетата, наред с другото, на телефонен разговор на руски правителствен съветник.

Според групата разследващи Путин може лично да вземе решение за доставката на територията на Източна Украйна, която беше под контрола на сепаратистите, на зенитно-ракетната система БУК, от която беше свален пътническият самолет. Изводите на следствието са на базата на записите на разговора между назначения от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов и неговия помощник. Аксьонов споменава, че решенията за доставката на оръжие на сепаратистите се вземат в Русия от първо лице. 

Според доклада разговорът е бил свързан със забавени доставки на оръжие за проруските сепаратисти. По това време Путин е във Франция. Забавянето се дължало на факта, че „има само един човек, който взема решение (...), човекът, който в момента е на среща на върха във Франция", се казва в откъс от телефонния разговор, възпроизведен от следователите.

"Има силни индикации, че руският президент е решил да достави" ракетна система БУК на проруските сепаратисти, казаха нидерландските прокурори.

"Въпреки че беше открита много нова информация за различни замесени хора, доказателствата в момента не са достатъчно конкретни, за да доведат до нови съдебни преследвания", добавиха те.

Путин като държавен глава има правен имунитет и не може да бъде преследван, това ще стане възможно едва след като напусне поста си. В този случай производството по случая може да бъде продължено, каза Дигна ван Боцелер.

„Достигнахме лимита си“

Самолетът Boeing на Malaysia Airlines беше свален от руска зенитна ракета „Бук“ над оспорвана територия през юли 2014 г. Всички 298 души на борда загинаха. Русия винаги е отричала да е замесена в свалянето на самолета. Според разследващите няма достатъчно доказателства и срещу други заподозрени. Ето защо разследването ще бъде прекратено за момента. „Достигнахме предела си", казват следователите.

На 17 юли 2014 г. самолетът е на път от Амстердам за Куала Лумпур, когато е свален над спорна територия от руска зенитна ракета „Бук". Обвинени са трима руснаци и един украинец, които по това време заемат висши постове сред проруските бунтовници в Източна Украйна. През миналата година трима от тях са признати за виновни в съдебен процес и осъдени на доживотен затвор. Един човек бе оправдан. Никой от обвиняемите не участваше в процеса. Повечето от жертвите са холандци, така че съдебният процес също се проведе в тази страна.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте нарече заключението на разследващите „горчиво" - особено за роднините на 298-те жертви на катастрофата. „Но искам да бъда много ясен: Няма да се откажем", заяви министър-председателят в Хага. Близките на жертвите също изразиха разочарованието си. Пиет Плоег, председател на Асоциацията на оцелелите роднини, заяви: „Много от нас очакваха повече“. Той изрази надежда, че резултатите от разследването ще могат да бъдат използвани в гражданското производство, което все още е в ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 година
А "международните" следователи така и не се сетиха да поискат ОБЕКТИВНИ доказателства, като записите на украинските радари, разговорите с украинските диспечери, самите диспечери, спътниковите снимки. Всичко това било "изчезнало". Сал един Путин, дето още не е изчезнал. А "следствието" не му стигнаха 8 години да приключи. И ще се влачи до Второто пришествие. Но за "съда" в Гага това няма никакво значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Според международните следователи руският президент Владимир Путин е изиграл активна роля в свалянето на пътническия самолет MH17 над Източна Украйна през юли 2014 г. Това става ясно от прихванатите телефонни разговори, твърди екипът от следователи. Има сериозни индикации", че решението е взето от президента Путин. Разследващите обаче не разполагат с преки доказателства, че Путин е одобрил и свалянето на самолета. === Всичкият буламач на ниво ЕЖК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още