IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС наложи нови санкции на Иран

Този път причина за тях са репресиите срещу протестиращите в страната

20:47 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Държавите членки на Европейския съюз постигнаха съгласие да наложат повече санкции на Иран заради репресиите на страната срещу протестиращите, гласи изявление на Европейския съвет, цитирано от Bloomberg.

Като част от новите мерки ЕС ще санкционира 32 души и две организации, отговорни за „сериозни нарушения на правата на човека в Иран“, разкрива още изявлението.

Иранският министър на културата и министърът на образоварението са сред засегнатите, както и заместник-командирът и говорител на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Освен това мерките са насочени и към членове на парламента, служители на полицията, на съдебната система, надзиратели и директори на затвори.

Ограничителните мерки вече обхващат общо 196 души и 33 организации. Санкциите включват замразяване на активи и забрана за пътуване до Европейския съюз.

Преди това блокът наложи санкци и на Иран заради нарушаване на човешките права и военната подкрепа за Русия с доставки на дронове, използвани във войната на Москва в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още