IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Маринов: Макрон очертава новo военно сътрудничество с Африка, която гледа към Русия

Африканските държави търсят защита на икономическите си интереси, посочи преподавателят в Нов български университет

14:30 | 01.03.23 г. 2

Президентът на Франция Еманюел Макрон започва обиколка в Африка. На този фон западът осъзна нарастващото влияние на Китай, а вече и на Русия, в страните от Африка и посещението на френския лидер ще се опита да засили връзките на Габон, Ангола, Република Конго и Демократична република Конго с френския бизнес, твърди доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет и от Института за икономически изследвания при БАН. Пред "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria той заяви, че основната цел на френския президент е геостратегическа и военна след значителното изтегляне на френски сили от Западна Африка“. 

Маринов напомни, че през миналата година Франция намали наполовина силите си в Западна Африка. Според анализаторът основното послание на Макрон е преструктуриране на военното присъствие и превръщане на старите френски колонии не толкова във военни бази и центрове за бърза намеса, а в центрове за партньорство и обучение на военни.

„Френските сили бяха буквално изгонени през 2022 г. под силен обществен натиск в Мали и Буркина Фасо, като на протестите срещу тях дори се развяваха руски знамена, посочи доц. Маринов. – Политиката на Кремъл на континента не е толкова публична, тъй като е насочена към военния и стратегически сектор на африканските страни. Частната руска армия "Вагнер" е все по-често използвана за разрешаване на вътрешни конфликти, особено след френските неуспехи срещу ислямистите от "Боко Харам.“

По думите на международния анализатор за последните петнадесет години Русия се превръща от държава с много минимално влияние в Африка в страна, която контролира голяма част от доставките на храна, стоки с двойна употреба и чисто военни стоки.

„Държавите, които Макрон ще посети не са случайни – в тях има силни френски бизнес интереси, а и те са сред малкото страни, които не подкрепиха резолюцията на ООН за незабавното изтегляне на руските войски от Украйна“, уточни доц. Маринов.

Според него посещението на Макрон е сигнал за подадена ръка и подкрепа за демократичното развитие на Западна Африка, но не може да се прогнозира какви реални ефекти ще има то, особено след застоя в усилията на европейските държави в помощ на Африка през последните години.

„Континентът е изправен пред огромни чисто икономически проблеми – глад, абсолютна бедност, липса на достъп до образование и здравеопазване – а страните имат все по-голяма осъзнатост за ролята си в глобалната икономика и политика, особено с големите си залежи на критични за зеления преход метали“, потвърди ученият.

Маринов обясни, че африканските държави търсят защита на икономическите си интереси, което е свързано с финансови ресурси за решаване на проблемите, които включват и възможност за пренос на технологии и по-активно участие в по-високите етажи на глобалните вериги на стойност. Той отбеляза, че засега европейските държави и като цяло от Глобалния Север няма индикации, че са склонни да го допуснат, за разлика от Китай.

Има ли връзка между изборите в африканските страни с интереса на европейските страни към тях? Как да се спре потокът от икономически бежанци от Африка? Каква може да бъде ролята на частния сектор в опазването на биоразнообразието на Африка може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ratten
преди 1 година
бившите колониалисти спокойно могат да забравят за африка и индияразвикващите се страни вече са икономически силно обвързани с китай, русия също укрепва връзките си с тях.някой ще купува скъпи ресурси с брикс валута и ще подсмърча
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Силни френски бизнес интереси, ама с армията напред? Но според по-сериозни медии, Франция изтегля войските си от Африка, след като настоятелно я "молят" да стори това. Не без руска помощ. Ама кой им е виновен на колониалистите? Нищо вечно няма на този свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още